Στα 1808 ιδρύεται στην υπό γαλλική κατοχή Κέρκυρα από διανοουμένους της εποχής ένα επιστημονικό σωματείο υπό μορφή ινστιτούτου, που δεν είναι άλλο από την Ιονική Ακαδημία.

Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε με συμμετοχή του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ πρωτεργάτης της θεωρείται ο Pierre-Charles-Francois Dupin. Αποτελούνταν από 28 τακτικά μέλη που ανήκαν στην τοπική αριστοκρατία και κάποια αντεπιστέλλοντα. Τα δεύτερα αν και το μόνο που μπορούσαν να προσφέρουν ήταν μια αμελητέα συνεργασία με την Ακαδημία, συνέβαλαν σε μια αξιόλογη ενθάρρυνση των Επτανησίων.

Από Τμήματα αρχικά υπήρχαν το Φυσικομαθηματικό, Ηθικοπολιτικό και το Φιλολογικό-Καλλιτεχνικό, ενώ αργότερα προστέθηκαν το Τμήμα Φυσικής για αρχάριους, τα Τμήματα Βοτανικής, Πολιτικής Οικονομίας και Εγκληματολογίας. Τα μαθήματα αυτά διδάσκονταν στην εν χρήσει γλώσσα, δηλαδή τα ιταλικά. Απώτερος στόχος της Ακαδημίας ήταν η τελειοποίηση της γεωργίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, καθώς και η ανάπτυξη ειδικού και δημοσίου πλούτου στην περιοχή των Επτανήσων.

Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Φυσικής, Ιστορίας, Βοτανικός Κήπος, καθώς και κάποιες έδρες για τη δημόσια διδασκαλία των επιστημών.

Ενα άλλο έργο, το οποίο σχεδιάστηκε με έξοδα της Ακαδημίας, είναι η έκδοση ενός τόμου κάθε έξι μήνες, καθώς και η απονομή βραβείων για διαγωνισμούς που θα διεξάγονταν ετησίως. Οι ευεργεσίες της Ιονικής Ακαδημίας, παρ’ όλα αυτά, διακόπηκαν τον Ιούνιο του 1814, όταν η ίδια διαλύθηκε με την πτώση της αυτοκρατορίας και τη συνέχειά της έρχεται να αποτελέσει λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο – το οποίο ιδρύεται μάλιστα στην Κέρκυρα -, η Ιόνιος Ακαδημία.