Των Σταματίνας Αθηναίου, Ευδοκίας-Ηλιάνας Φερούση

Η Κέρκυρα είναι το νησί των Επτανήσων το οποίο συνδέεται περισσότερο με τη μουσική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το νησί δεν ήταν κάτω από το καθεστώς της αλλά δέχθηκε επιρροές από την Ιταλία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Επομένως είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς. Η αγάπη του κόσμου για μουσική δημιούργησε διάφορα μουσικά σωματεία και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας αποτελεί μια από τις πιο παλιές της χώρας. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Κωνσταντίνος Καρδάμης εξηγεί την ιστορία των μουσικών φορέων του νησιού.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας: Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, για τους Κερκυραίους η «Παλαιά Φιλαρμονική», ιδρύθηκε το 1840 και πλέον λειτουργεί 183 χρόνια. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος συντηρείται από διάφορες δωρεές από άτομα τα οποία αγαπούσαν τη μουσική και μέσω των ενοικίων που εισπράττει από τα κτίρια που έχει στην κατοχή της, συντηρεί το κτίριο, τα μουσικά όργανα και τους καθηγητές που διδάσκουν εκεί. Ο πρώτος αρχιμουσικός της ήταν ο Αντώνιος Λιμπεράλης, ο οποίος μόνο για έναν χρόνο διετέλεσε σε αυτή τη θέση αφού απεβίωσε από σοβαρή ασθένεια, τα ηνία της μουσικής ανέλαβε ο αδελφός του, Ιωσήφ Λιμπεράλης, όπου παρέμεινε στη θέση αυτή για δέκα χρόνια. Σε εκείνον οφείλεται το ξεκίνημα της μπάντας και τα σύνολά της, που σήμερα επανδρώνονται από 300 μαθητές οι οποίοι ειδικεύονται στα πνευστά και κρουστά όργανα, ενώ οι υπόλοιποι είναι μαθητές του πιάνου και των εγχόρδων. Βέβαια, αξίζει να προσθέσουμε ότι εμψυχωτής και δημιουργός της Φιλαρμονικής αποτέλεσε ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος, ο οποίος μέχρι και τον θάνατό του πρόσφερε δωρεάν μαθήματα στον χώρο του ιδρύματος και έγινε γενάρχης πολλών άλλων συνθετών.

Το Ιόνιο Ωδείο: Το 1987 ιδρύθηκε ο σύλλογος «Παιδιά και μουσική» που αργότερα το 1996 μετονομάστηκε «Οι φίλοι της μουσικής Κέρκυρας». Είναι επίσης ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και διοικείται από ένα πενταμελές συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από τα μέλη του συλλόγου. Ο παραπάνω σύλλογος το 1996 ίδρυσε το Ιόνιο Ωδείο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος. Ο φορέας χορηγεί όλους τους τίτλους σπουδών που έχουν σχέση με τη μουσική εκπαίδευση, πτυχία και διπλώματα, τα οποία είναι ισότιμα με όλα τα πτυχία των ωδείων της Ελλάδας. Σε αυτό λειτουργούν όλες οι σχολές εγχόρδων, πνευστών, θεωρητικών, φωνητικής, σύγχρονης μουσικής, μοντέρνο τμήμα κ.τ.λ. Στο τέλος, οι σπουδές αναγνωρίζονται με ένα πτυχίο.