Η Κεφαλλονιά, όσο κι αν στις μέρες μας δεν είναι γνωστό, έχει μεγάλη ιστορία στον τομέα του αθλητισμού, ειδικά μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953, που έχει στιγματίσει το νησί μέχρι και σήμερα. Δύο από τις πιο ιστορικές αθλητικές προσωπικότητες της Κεφαλλονιάς είναι ο Γεώργιος Καλαφάτης – ιδρυτής του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού – και ο Αντώνης Τρίτσης. Ειδικά ο δεύτερος έχει τιμηθεί με άγαλμα στην είσοδο του Αργοστολίου, ενώ το κλειστό γήπεδο Αργοστολίου έχει πάρει το όνομά του. Πιο γνωστοί και νεότεροι είναι η αείμνηστη Αννα Πολλάτου (Ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική) και ο Γεράσιμος Λιγνός (Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης). Ομως το μέλλον της Κεφαλλονιάς κατέχουν ανερχόμενοι αθλητές, με πρόσφατα αναδειχθέντες τον 18χρονο Δημήτρη Αντωνάτο και τον 16χρονο Χάρη Αλιβιζάτο με διεθνείς  επιτυχίες.

Γεώργιος Καλαφάτης (1890-1964)

Ο ιδρυτής του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού

Ο Γεώργιος Καλαφάτης είχε καταγωγή από τα Διλινάτα και ξεκίνησε την αθλητική του πορεία στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Το 1905 ο Σύλλογος διοργάνωσε αγώνες παίδων και εφήβων στους οποίους ο Καλαφάτης αναδείχθηκε πρωταθλητής στο άλμα απλούν, στη σφυροβολία, στον δρόμο 400 μέτρων και στο μονόζυγο. Σε ηλικία 15 ετών μυήθηκε στο ποδόσφαιρο, το οποίο τον ενθουσίασε και μετέπειτα πήγε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Μετέχοντας σε αυτόν κατέγραψε στον στίβο δύο πανελλήνια ρεκόρ: ένα το 1908 με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4×200 μ. και ένα το 1909, στον δρόμο ενός σταδίου. Την 3η Φεβρουαρίου 1908 αποφάσισε να ιδρύσει έναν νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο με την ονομασία Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών, ο οποίος μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο το 1924 και εξελίχθηκε σε πολυαθλητικό όμιλο. Το 1919 έλαβε μέρος στους Διασυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου συγκέντρωσε αθλητικό υλικό αλλά και τεχνογνωσία για να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα ο Καλαφάτης ήταν ο εκλέκτορας, προπονητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Αννα Πολλάτου (1983-2014)

Το «χρυσό» κορίτσι της ρυθμικής

Η Αννα Πολλάτου γεννήθηκε το 1983 στην Κεφαλλονιά ξεκινώντας από πολύ μικρή (το 1988) τα πρώτα της βήματα στη ρυθμική γυμναστική στον Γυμναστικό Σύλλογο Επτανήσων με προπονήτρια την Μποζένα Μπαρτκόβσκα-Μπασιαρδή. Από το 1997 αγωνίστηκε για την εθνική ομάδα ανσάμπλ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 1999 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στο σύνθετο ομαδικό και στα τελικά οργάνων, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα τελικά οργάνων και ένα ασημένιο στο σύνθετο ομαδικό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα στην Ιαπωνία. Επίσης στο διεθνές meeting του Τιέ το 2000, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα δύο στεφάνια – τρεις κορδέλες, το ασημένιο στο σύνθετο και το χάλκινο στις κορύνες.

Ομως η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο σύνθετο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Το 2014, προτού καν κλείσει τα 31 της χρόνια, έχασε τη ζωή της σε μοιραίο αυτοκινητικό δυστύχημα. Προς τιμήν της μετονομάστηκε το «Διεθνές Φεστιβάλ – Γυμναστική για όλους» που γίνεται κάθε χρόνο στην Κεφαλλονιά. Παράλληλα, το αεροδρόμιο του νησιού πήρε το όνομά της, το οποίο διατηρεί ακόμη και μετά την ιδιωτικοποίησή του.

Γεράσιμος Λιγνός (γεν. 1990)

Παράδειγμα θέλησης

Ο Γεράσιμος Λιγνός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλλονιά και το άθλημά του είναι η κολύμβηση και ειδικότερα το πρόσθιο. Το 2005 διαγνώσθηκε με δυστροφία κωνίων του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα να ανήκει στα άτομα με αναπηρίες. Ομως, όπως φάνηκε, αυτό δεν επηρέασε την αθλητική του καριέρα. Επέλεξε ως προπονητή τη μητέρα του Αλεξία Μωραΐτη, η οποία είναι βετεράνος αθλήτρια κολύμβησης. Το 2016 συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και κατέλαβε την έκτη θέση.

Στη συνέχεια συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό το 2017, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μ. μεικτή κολύμβηση και το χάλκινο στα 100 μ. πρόσθιο και ύπτιο. Το 2018 κατέκτησε την τέταρτη θέση στο Πανευρωπαϊκό στο Δουβλίνο και το 2019 την όγδοη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Το 2021 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης για άτομα με ειδικές ανάγκες που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ βγήκε πρώτος τέσσερις φορές σε τέσσερα αγωνίσματα.

Δημήτρης Αντωνάτος (γεν. 2006)

Ενας πολλά υποσχόμενος σφαιροβόλος

Ο Δημήτρης Αντωνάτος γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά και το άθλημα που επέλεξε είναι η σφαιροβολία. Παρά τη νεαρή του ηλικία, έχει πετύχει μεγάλες διακρίσεις σε μεγάλα πρωταθλήματα. Το 2023 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 της Ιερουσαλήμ έλαβε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 19,31 μ. ενώ την ίδια χρονιά βγήκε 1ος στις «Ολυμπιακές Μέρες Νεότητας» στο Μαρμπόρ με επίδοση 20,72 μ. Τη φετινή χρονιά, έλαβε μέρος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με επιδόσεις 19,27 μ. και 16,45 μ. αντίστοιχα.

Τον Ιούλιο του 2024 στα Τρίκαλα ο Δημήτρης Αντωνάτος ήταν νικητής στη σφαιροβολία με 19,39 μ., επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και δείχνει πως είναι σε καλή κατάσταση εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Περού. Στην Κεφαλλονιά προπονείται υπό την επίβλεψη του Γρηγόρη Τζωρτζιάδη, ενώ αποφοιτώντας από το 2ο Λύκειο Αργοστολίου το 2024, με τις εξαιρετικές του επιδόσεις έχει εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ.

Χάρης Αλιβιζάτος (γεν. 2008)

Η ελπίδα της Ελλάδας στο άλμα εις ύψος

Ο Χάρης Αλιβιζάτος γεννήθηκε και κατοικεί στην Κεφαλλονιά και αγωνίζεται στο άλμα εις ύψος. Φέτος πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κεφαλλονίτικου στίβου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18 στην Πάτρα. Αγωνίζεται στη Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας και με προπονητή τον Νίκο Μεταξά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος με επίδοση 2,07 μ. Ο τελικός του ύψους ήταν ασύλληπτος, με τέσσερις αθλητές να περνούν πάνω από τα 2,01 μ. Ο Χάρης έκανε τέσσερα ατομικά ρεκόρ (1,98, 2,01, 2,04 και 2,07) περνώντας όλα τα ύψη με την πρώτη προσπάθεια.

Στη συνέχεια δοκίμασε στα 2,10, τα οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει. Πρόκειται για τη 2η καλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής στην Ευρώπη στην κατηγορία κάτω των 18 ετών, η οποία του εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων του Ιουλίου στη Σλοβακία. Σε αυτό ξεπέρασε το πρώτο ύψος στα 1,93 μ., στη συνέχεια έκανε δύο άκυρα στα 1,98 μ., πέρασε με τη δεύτερη τα 2,02 μέτρα αλλά δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο των 2,05 μ. Στο πλάι του ήταν οι αθλητές της Εθνικής που τον στήριξαν.

Ενας οραματιστής που έφυγε νωρίς

Ο Αντώνης Τρίτσης αποτέλεσε μεγάλη αθλητική και πολιτική προσωπικότητα. Στον αθλητικό τομέα διακρίθηκε στο ύψος και στο δέκαθλο. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδος, πετυχαίνοντας πολλές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις. Εξαιτίας του σεισμού του 1953 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα με τις σπουδές του, αγωνίστηκε με την ομάδα στίβου του Παναθηναϊκού και διακρίθηκε στο δέκαθλο, πετυχαίνοντας σημαντικές πανελλήνιες επιδόσεις.

Το 1956 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και έγινε κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο δέκαθλο εφήβων. Το 1958 στους Βαλκανικούς Αγώνες σημείωσε πάλι ρεκόρ στο δέκαθλο ανδρών. Εφυγε πρόωρα σε ηλικία μόλις 55 ετών μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κλειστό γυμναστήριο του Αργοστολίου, προς τιμήν του, πήρε το όνομα του και έξω από αυτό υπάρχει άγαλμά του, όπου είναι γραμμένο το εξής: «Αντώνης Τρίτσης – Αθλητής, Αρχιτέκτονας, Βουλευτής, Υπουργός, Δήμαρχος, Οραματιστής, Κεφαλλονίτης».