Οσον αφορά τα Πανεπιστήμια, το Αργοστόλι φιλοξενεί και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Για τη συγκεκριμένη επιστήμη αλλά και τις προοπτικές που δίνει στους φοιτητές, μιλά ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου Νικόλας Κοψαχείλης.
Πιστεύετε ότι είναι ανταγωνιστικά στη σύγχρονη αγορά εργασίας τα επιστημονικά αντικείμενα της τεχνολογίας τροφίμων;
«Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο και ξέρω εκ των έσω, προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου σπουδές στον τομέα της Αγροδιατροφής. Αξίζει να σημειώσω εδώ πως η βιομηχανία τροφίμων (που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων του Τμήματος) αποτελεί έναν πολύ ισχυρό τομέα της εθνικής οικονομίας, δεύτερο σε τζίρο εντός του κλάδου της μεταποίησης (μετά τα διυλιστήρια), ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς και δεν… πτοήθηκε ούτε την περίοδο της κρίσης.
Το Τμήμα μας δε, προέρχεται από τη διαδοχική εξέλιξη των Τμημάτων Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων. Αυτή η διαδοχή του έχει κληροδοτήσει διεπιστημονικότητα στο πρόγραμμα σπουδών και τη δυνατότητα σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα (παραγωγή τροφίμων) με τις σύγχρονες τάσεις περί ανάπτυξης βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
Υπηρετεί έτσι τους τομείς της Αγροδιατροφής (from farm to fork) και της κυκλικής οικονομίας (circular economy), και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση ως προς την εφαρμογή στρατηγικών ανάπτυξης, με βάση τόσο τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις στον κλάδο των τροφίμων όσο και τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας (σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο)».
Πιστεύετε ότι το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου ως περιφερειακού είναι ευοίωνο;
«Να πω εδώ ότι το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει πρόσφατα αξιολογηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και έχει πιστοποιηθεί ως «πλήρους συμμόρφωσης» από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Οσον αφορά το δικό μας Τμήμα, πραγματοποιήθηκε (μόλις πρόσφατα) και εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα, το σχέδιο της Εκθεσης Πιστοποίησης, που μας κοινοποιήθηκε τέλος Ιουνίου, περιείχε εξαιρετικά σχόλια, και βρισκόμαστε σε αναμονή της (τελικής) Εκθεσης Πιστοποίησης. Στην περίπτωσή μας έτσι το Τμήμα μας όχι μόνο είναι ακαδημαϊκά βιώσιμο, αλλά αποτελεί και παράδειγμα καλής πρακτικής σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του».
Το Πανεπιστήμιο ασκεί ευεργετικό ρόλο στην τοπική κοινωνία;
«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα Τμήματά του έχουν ισχυρούς δεσμούς και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, έχοντας μάλιστα συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με τη μεγάλη πλειοψηφία των φορέων των Ιονίων Νήσων. Είναι σημαντικό που τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες και ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Σε πιο γενικό επίπεδο, οι περιοχές ή πόλεις στις οποίες εδράζονται Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα μάλιστα στην Περιφέρεια, αλλάζουν, «αποκτούν ζωή»! Ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην οποία περίπου 1 στους 2 απασχολούμενους είναι μέσης εκπαίδευσης, η συνεισφορά του Ιδρύματος σε ανθρώπινους πόρους και επιστημονικό δυναμικό είναι εξέχουσας σημασίας».
Ποιες αλλαγές θα υλοποιούσατε με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του νησιού;
«Τα δύο σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω αναβάθμιση του δικού μας Τμήματος, που δυστυχώς δεν είναι «στο χέρι μου», είναι η ανέγερση φοιτητικής εστίας και νέου κτιρίου και ως τρίτη προτεραιότητα το Τμήμα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση σε επιστημονικό εξοπλισμό αιχμής.
Συγκεκριμένα, παρότι το Τμήμα στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης 42 στρεμμάτων, δεν διαθέτει ακόμα φοιτητική εστία και παράλληλα απαιτούνται περισσότερες υποδομές για τη «στέγαση» των δραστηριοτήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος. Για τον εξοπλισμό θα ενισχυθούμε σύντομα μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Για τα κτιριολογικά, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση υποβολής μελέτης για ανέγερση κτιρίου 3.100 τ.μ. και προσπαθούμε να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και για την ανέγερση φοιτητικής εστίας. Τα προαναφερθέντα, τα θεωρώ αναγκαία για την εκπλήρωση του οράματός μας να καταστεί το Τμήμα κόμβος αριστείας στην Επιστήμη των Τροφίμων, τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα».
Γιατί θα παροτρύνατε έναν νέο φοιτητή να έρθει να σπουδάσει στο Αργοστόλι;
«Νομίζω πως τους περισσότερους λόγους τους έχω ήδη αναφέρει. Προσωπικά θεωρώ πως για να παρέχει ένα Τμήμα εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, πρέπει να είναι ικανό να υλοποιεί και υψηλής στάθμης έρευνα, και την έρευνα αυτή – άρα και τη νέα γνώση – να την περνάει μέσω της διδασκαλίας στους φοιτητές του. Επιπρόσθετα, το Αργοστόλι (και η Κεφαλλονιά γενικότερα) είναι ένα ασφαλές και πανέμορφο μέρος!».