«Εγώ δεν ημπορώ, εν συνειδήσει, να ναναρίσω την κοινωνία μας με το ναρκωτικό νανάρισμα των λαοπλάνων. Ούτε μήτε να σιωπήσω τα ολέθρια αποτελέσματα μιας τέτοιας σατανικής κερδοσκοπίας. Εγώ εξεναντίας ξεσκεπάζω τα ελαττώματά της με θάρρος και με εξουσίαν. Με όλην εκείνην την εξουσίαν οπού μου δίνει η Αλήθεια».              

Από τον πρόλογο του βιβλίου «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς»

Ο Ανδρέας Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι και απεβίωσε το 1901 στο Αργοστόλι. Ασχολήθηκε με τη σατιρική ποίηση και την πεζογραφία και το έργο του αποδείχθηκε ρηξικέλευθο και παραμένει διαχρονικό. Μορφώθηκε δίπλα στον Νεόφυτο Βάμβα, που ήταν ένας από τους «Δασκάλους του Γένους» και εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ενώ δέχθηκε μεγάλη επιρροή από τον δάσκαλό του και σπουδαίο ποιητή Ανδρέα Κάλβο, αλλά και από τον Διονύσιο Σολωμό. Σπούδασε Νομική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, με την παραίνεση του θείου του, παρόλο που ο ίδιος ονειρευόταν να σπουδάσει Ιατρική. Αργότερα πήγε στην Πίζα και στο Παρίσι για νομικές σπουδές, και γύρισε το 1839 στην Κεφαλλονιά όπου και άσκησε για κάποια χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου.

Παντρεύτηκε την Πηνελόπη Κοργιαλένειου και απέκτησε εννέα παιδιά, επτά κόρες και δύο γιους. Στο έργο του ο Λασκαράτος καυτηριάζει με σατιρικό τρόπο την υποκρισία και την αδικία που κυριαρχεί στην κοινωνία, αλλά και την αυθαιρεσία της Εκκλησίας, γι’ αυτό και προκαλεί αντιδράσεις. Οταν γράφει το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς», στο οποίο μέμφεται τη συντηρητική, γεμάτη διαφθορά, προλήψεις και δεισιδαιμονίες κοινωνία, ο Μητροπολίτης Σπυρίδων Κοντομίχαλος αφορίζει το βιβλίο και προσπαθεί να πείσει τον Λασκαράτο να το αποσύρει ολοκληρωτικά. Αυτό δεν γίνεται και έτσι η Εκκλησία αφορίζει τελικά και τον Λασκαράτο. Μάλιστα, υπάρχει ένα ανέκδοτο που αναφέρει ότι κάποια στιγμή, μετά τον αφορισμό του, ο ποιητής πήγε στον Μητροπολίτη με τρία ζευγάρια παπούτσια, τα οποία ανήκαν στις κόρες του.

Ο Μητροπολίτης οργισμένος με την άφιξη του Λασκαράτου τον ρώτησε για ποιον λόγο βρίσκεται εκεί από τη στιγμή που αφορίστηκε. Αυτός του απάντησε ότι πήγε εκεί για να μάθει τι σημαίνει να είναι κάποιος αφορισμένος. Ο Μητροπολίτης του εξήγησε πως όταν κάποιος αφορίζεται δεν λιώνει ποτέ και τότε ο ποιητής έβγαλε τα τρία ζευγάρια παπουτσιών των θυγατέρων του και παρακάλεσε τον Μητροπολίτη να τα αφορίσει για να μη λιώσουν, επειδή ήταν φτωχή οικογένεια και δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν άλλα! Σημαντικά έργα του Ανδρέα Λασκαράτου είναι τα «Στιχουργήματα», «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς», «Ιδού ο άνθρωπος», «Ποιήματα και ανέκδοτα», «Οι καταδρομές μου εξαιτίας του Λύχνου», «Απόκριση στον αφορισμό», «Αυτοβιογραφία».