«Τα ζώα έχουν όχι μόνο συναισθήματα αλλά και ενσυναίσθηση»

Μιλήσαμε με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου Αννα Κατωγυρίτη για τα κατοικίδια, τα αδέσποτα και τα δικαιώματα που έχουν.

«Τα ζώα νιώθουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων που νιώθουν και οι άνθρωποι: φόβο, αγάπη, πόνο, χαρά, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενσυναίσθηση» λέει η κυρία Αννα Κατωγυρίτη, πρόεδρος της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου – Animal Welfare Karpathos, που λειτουργεί στο νησί περίπου τέσσερα χρόνια. Πώς πρέπει όμως να τους φερόμαστε και πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων;

Πώς ιδρύθηκε η ομάδα σας;

«Ηταν μια ιδέα που είχα επί σειρά ετών καθώς επιθυμούσα πάντα να γυρίσω στην Κάρπαθο και να βοηθήσω τα αδέσποτα στο νησί με ουσιαστικό τρόπο. Ξεκίνησα να την εφαρμόζω το 2019, ήρθα σε επαφή με τις τοπικές δημοτικές αρχές, αλλά λόγω της πανδημίας η ίδρυση της οργάνωσης καθυστέρησε και εν τέλει έγινε το 2020.

Η βασική ιδέα ήταν να γίνονται συχνά προγράμματα στειρώσεων και ευζωίας συνδυασμένα πάντα με εκπαιδευτικές ευκαιρίες για παιδιά και νέους. Εσείς οι νέοι αποτελείτε το μέλλον και την ελπίδα μας (και εμένα προσωπικά) για ένα καλύτερο αύριο για τα αδέσποτα στο νησί».

Γιατί διαλέξατε την Κάρπαθο;

«Μεγάλωσα στην Κάρπαθο μέχρι την ηλικία των 12 ετών και κατόπιν μετακομίσαμε στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από τις Μενετές και από τους δύο γονείς (Γεώργιο και Σταυρούλα Κατωγυρίτη). Ερχόμουν στο νησί τα περισσότερα καλοκαίρια, καθώς και τις σημαντικές εορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα). Η Κάρπαθος έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και η επιστροφή μου στο νησί για να βοηθήσω εθελοντικά ήταν και είναι υπόσχεση ζωής».

Διαπιστώσατε προβλήματα στην Κάρπαθο;

«Ενα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα. Για τον λόγο αυτόν, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων μας, με τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου, προσπαθούμε πέρα από τις στειρώσεις να φροντίσουμε και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας έχουν. Εξίσου όμως σημαντικά θέματα είναι η παθητική κακοποίηση ζώων που γίνεται όταν ένας ιδιοκτήτης (κηδεμόνας) δεν φροντίζει σωστά το κατοικίδιό του ή η ενεργή κακοποίηση που γίνεται όταν ένας συνάνθρωπος ασκεί βία πάνω στα ζώα (αδέσποτα ή δεσποζόμενα)».

Ποια δικαιώματα έχουν τα αδέσποτα και γενικά τα ζώα;

«Τα αδέσποτα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ζώα γενικότερα και αυτά κατοχυρώθηκαν διεθνώς στο Παρίσι το 1978 με τη γνωστή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Η συγκεκριμένη διακήρυξη έχει αρκετά αξιοσημείωτα άρθρα. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια που έχω δει να παραβιάζονται στην Κάρπαθο:

α) Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση (απαλλαγμένο από το συναίσθημα του φόβου και του πόνου).

β) Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στον φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Για αυτόν τον λόγο ο εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά ή σε πολύ περιορισμένους χώρους είναι ενάντια στον νόμο.

γ) Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

δ) Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο».

Πόσο εύκολη ή αντίθετα δύσκολη θεωρείτε τη δουλειά σας;

«Θα ξεκινήσω λέγοντας πως όταν κανείς αγαπά αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, η δουλειά είναι ευκολότερη καθώς γίνεται με όρεξη και αγάπη. Ωστόσο, κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του. Στην περίπτωσή μου με στενοχωρεί ιδιαίτερα όταν δεν μπορώ να βοηθήσω ένα άρρωστο ζώο όπως θα ήθελα είτε λόγω απόστασης (π.χ. όταν είμαι Αμερική και λαμβάνω μηνύματα από Κάρπαθο) είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού (π.χ. όταν είμαι σε απομονωμένες περιοχές).

Ο ανθρώπινος παράγοντας φέρνει πάντα δυσκολίες καθώς σε ό,τι και αν επιλέξουμε να κάνουμε στη ζωή μας πάντα θα υπάρχουν συνάνθρωποι που είτε λόγω ζηλοφθονίας είτε λόγω του ότι δεν συμφωνούν με την πορεία μας, δημιουργούν εμπόδια. Σε αυτό η συμβουλή που δίνω είναι να κάνετε αυτό που αγαπάτε παρά τα εμπόδια που θα συναντήσετε μπροστά σας. Το αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερή σας αμοιβή».

Από τι κινδυνεύουν τα αδέσποτα που δεν έχουν στειρωθεί;

«Τα αδέσποτα που δεν έχουν στειρωθεί κινδυνεύουν από έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Η ζωή στον δρόμο δεν είναι εύκολη για κανένα οικόσιτο ζώο».

Εχουν τα ζώα συναισθήματα;

«Τα ζώα, αποδεδειγμένα πλέον, νιώθουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων που νιώθουν και οι άνθρωποι: φόβο, αγάπη, πόνο, χαρά κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, έχουν ενσυναίσθηση. Μπορούν δηλαδή να ταυτιστούν με τα συναισθήματα των άλλων ζώων του είδους τους και όχι μόνο. Οπως και εμείς όταν δούμε έναν συνάνθρωπο να είναι στενοχωρημένος νιώθουμε λύπη για αυτόν ή αυτήν, έτσι και τα ζώα μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων».

Τι πρέπει να προσέχουμε για τη φροντίδα του κατοικιδίου μας;

«Η απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι μεγάλη ευθύνη καθώς όταν γίνεται σωστά είναι σαν να φέρνουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Πέρα από την ασφαλή στέγη (μακριά από το κρύο, τη ζέστη κ.τ.λ.) και τη σωστή διατροφή, τα ζώα που μας συντροφεύουν θέλουν κατά κύριο λόγο την αγάπη και τον σεβασμό μας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η κτηνιατρική τους φροντίδα, ο ετήσιος εμβολιασμός τους και η μηνιαία αποπαρασίτωσή τους, ώστε να διατηρούνται υγιή.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας που συγκατοικούν σύμφωνα με την υιοθεσία του ζώου και να είναι καθορισμένο ποιος θα φροντίζει το ζώο. Πρέπει να σκεφτείτε ότι κατά μέσο όρο ένας σκύλος ζει από 14 έως 17 χρόνια (ανάλογα με τη ράτσα) και μία γάτα ζει κατά μέσο όρο 17 έως 19 χρόνια. Τα ζώα που μεγαλώνουν μαζί μας μάς θεωρούν οικογένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και από εμάς: είναι μαζί μας μέχρι το τέλος!».

Συνέντευξη στους Αμπντουλλάχ Ελ Λαουέντι, Φούλα Σταματιάδη, Κλαούντια Μουράτι, Βαρβάρα Παπά και Μηνά Γεραπετρίτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.