Στις Μενετές… έβγαλαν τον υπουργό απ’ την πρίζα

Βρεθήκαμε στα καμαρίνια της Θεατρικής Ομάδας Καρπάθου που από το 2008 συμβάλλει στην πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων του νησιού.

Ποιες εικόνες κρύβονται αλήθεια πίσω από τα καμαρίνια των ηθοποιών του θεάτρου; Πώς φέρονται οι ίδιοι πριν από την παράστασή τους και ποια συναισθήματα κρύβονται στις φράσεις ή τις κινήσεις τους; Με λίγη έρευνα το ανακαλύψαμε. Κι αυτό μπαίνοντας στον χώρο που φιλοξενείται η Θεατρική Ομάδα Καρπάθου και παρακολουθώντας την τελική πρόβα τους πριν από την τελευταία θεατρική τους παράσταση.

Οπως είναι φυσικό, ρωτήσαμε για την ιστορία της ομάδας. Πρόκειται για έναν ερασιτεχνικό όμιλο που ιδρύθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κυρίας Μίνας Ηλία. Η πρώτη παράστασή του ανέβηκε το 2011 – η «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά. Σκοπός της θεατρικής ομάδας αποτελεί η παρουσίαση ενός τουλάχιστον θεατρικού έργου κάθε χρόνο προς το θεατρόφιλο κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της διεξάγουν εξοντωτικές πρόβες και αφιερώνουν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την προεργασία της εκάστοτε παράστασης.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι συντελεστές της ομάδας πραγματοποιείται με ανιδιοτελή κίνητρα και αφιλοκερδώς. Η προσφορά τους για ένα νησί με ελάχιστες δυνατότητες, όπως η Κάρπαθος, καθίσταται ζωτικής σημασίας για την πνευματική και ηθική καλλιέργεια των κατοίκων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν ποιοτικά έργα και να αποκομίσουν τα οφέλη του θεάτρου.

Η ανταπόκριση του κοινού

Από την πλευρά των θεατών, φαίνεται ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την προσφορά των μελών της ομάδας. Περιμένουν, εναγωνίως, κάθε παράστασή τους και στηρίζουν κάθε νέο τους εγχείρημα. Ποικιλοτρόπως συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της θεατρικής παραγωγής. Πώς καταγράφεται αυτό; Για παράδειγμα, δανείζουν αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που απαιτεί η διαμόρφωση των σκηνικών ή βοηθούν στην πραγματοποίησή τους.

Και οι δημοτικές αρχές και οι κρατικοί φορείς όμως βοηθούν τα μέλη της ομάδας στα αιτήματα που κατά καιρούς υποβάλλουν για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις παραστάσεις τους.

Οι χώροι των παραστάσεων

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στους χώρους που γεννήθηκαν, καλλιεργήθηκαν, αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν οι ιδέες της θεατρικής ομάδας. Ειδικότερα, επί σειρά ετών η ομάδα φιλοξενούνταν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου («Ποτίδαιον») αξιοποιώντας την αίθουσα εκδηλώσεων που τους παραχωρήθηκε από την τότε διεύθυνσή του. Επειτα, κατά την εποχή της πανδημίας και λίγο αργότερα, στεγάζονταν στο παλαιό δημαρχείο που τώρα μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο. Φτάνοντας στο σήμερα η θεατρική ομάδα φιλοξενείται σε αίθουσες του παλαιού σχολείου ενός χωριού (Μενετές Καρπάθου) τις οποίες διαμόρφωσαν κατάλληλα για τις ανάγκες του.

Μεταξύ των ανθρώπων που στέκονται στο πλευρό της ομάδας από την αρχή της λειτουργίας της είναι η κυρία Μαρίνα Λαχανά, σχεδιάστρια μόδας που επιμελείται τα κοστούμια των ηθοποιών, όπως επίσης και η κυρία Νία Χαψή, κομμώτρια. Τέλος, ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντής που επιμελείται τον ήχο και τα φώτα. Ολοι τους εργάζονται αφιλοκερδώς, όπως και άλλοι πολλοί που η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη.

Ετοιμάζοντας το σκηνικό για μία ακόμη παράσταση

Τα κίνητρα

Οι πληροφορίες που μας έδωσαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας είναι αξιοσημείωτες. Αρχικά ρωτήσαμε για τα κίνητρα που τους οδήγησαν να πάρουν αυτή την απόφαση. Σε κοινή κατεύθυνση απάντησαν ότι η αγάπη τους για το θέατρο συντέλεσε στην προσωπική τους εξέλιξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Πιο συγκεκριμένα, βοήθησε στην καλύτερη διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Επίσης, όπως εξήγησαν, κατά την ενσάρκωση ενός χαρακτήρα στη διάρκεια των έργων έμαθαν να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό προς διαφορετικά από εκείνους πρόσωπα, και «αγκαλιάζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες». Στα οφέλη συγκαταλέγεται και η κοινωνικοποίηση που υφίστανται και οι ενασχολούμενοι με το θέατρο πολίτες, καθώς έρχονται σε αλληλεπίδραση με νέα πρόσωπα με τα οποία μοιράζονται προσωπικά βιώματα και προσωπικές εμπειρίες.

Τελικά, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέατρο (όποιοι και αν είναι αυτοί) βλέπουν τα οφέλη του πρώτα στην ίδια την ψυχολογική τους κατάσταση. Η ζωή τους γίνεται πιο όμορφη. Αισθάνονται χαρούμενοι, ευδιάθετοι και με ανυπομονησία περιμένουν κάθε συνάντησή τους. Και φυσικά τίποτα δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα που προκαλεί το τελικό χειροκρότημα του κοινού.

Οπως δε ανέφερε στις συνομιλίες μας κεντρικό πρόσωπο της θεατρικής παράστασης, μόνο με τη συμμετοχή της σε παραστάσεις και την υποστήριξη της οικογένειάς της κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη φάση της ζωή της.

Μια δημιουργική χρονιά

Πάντως, η φετινή χρονιά υπήρξε άκρως δημιουργική για τους καλλιτέχνες καθώς κατάφεραν να προσφέρουν στο κοινό στιγμές άπειρου γέλιου με την παράσταση που ανέβασαν «Ξεπρίζωσε τον υπουργό». Βέβαια για τους ηθοποιούς της Θεατρικής Ομάδας Καρπάθου αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη. Μεγάλη επιτυχία δεν είχε μόνο η φετινή παράσταση, αλλά και όλες οι προηγούμενες. Το παιδικό «Ελα στη θέση μου», «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Κομμάτια και θρύψαλα», «ΚΟΥ-ΚΟΥ», «10 μικροί Νέγροι», «Ενας ήρωας με παντούφλες». Και ήμασταν όλοι εκεί…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.