Ο άνεμος και η ταχύτητα από τη μια πλευρά. Η δύναμη και η ορμή της θάλασσας από την άλλη. Οι ακτές, ο υδάτινος «διάδρομος» που ανακατασκευάζουν κάθε μέρα γύρω τους, τα κύματα της θάλασσας που τον συνοδεύουν. Η ζωή του ανέμου και η ζωή της θάλασσας. Οι παραπάνω είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν την Κάρπαθο μοναδική. Για τους αθλητές της ιστιοσανίδας δε αποτελεί έναν σταθερό προορισμό ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει στην περιοχή της Αφιάρτης και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών απ’ όλο τον κόσμο. Σ’ αυτή τη διαδρομή, ο Γιάννης Μαλόφτης είναι ένας από εκείνους που μαγεύτηκαν από τη δύναμη των κυμάτων. Αυτοδίδακτος σέρφερ, δάσκαλος του αθλήματος σήμερα, δέχθηκε να μας μιλήσει για τη σχέση του με το άθλημα και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Μια σύντομη ιστορία των θαλασσίων σπορ στην Κάρπαθο;
«Τα θαλάσσια σπορ ξεκίνησαν πριν από περίπου 40 χρόνια στην Κάρπαθο. Την περίοδο εκείνη είχε έρθει ένας γερμανός τουρίστας ο οποίος είδε ότι το νησί ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ και κυρίως wind surfing (ήταν τότε στις αρχές του ως άθλημα). Ο ίδιος βρήκε 2-3 άτομα από το νησί και την επόμενη χρονιά έφερε μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σταδιακά όλο και περισσότεροι ντόπιοι μάθαιναν και ξεκινούσαν το άθλημα. Δυο χρόνια μετά εμφανίστηκε η Αλεξάνδρα, μια Γερμανίδα που σκέφτηκε να ανοίξει τον πρώτο σταθμό για θαλάσσιο τουρισμό στην Κάρπαθο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αφιάρτη».
Σήμερα ποια είναι η εικόνα του νησιού σχετικά με τα θαλάσσια σπορ;
«Για τρεις συνεχόμενες χρονιές γινόταν εδώ το πρωτάθλημα ταχύτητας ιστιοσανίδας. Στη συνέχεια σταμάτησε, ωστόσο γίνεται τώρα προσπάθεια να επανενταχθεί στο νησί».
Υπάρχουν επιχειρήσεις σχετικές με τα θαλάσσια σπορ στην Κάρπαθο;
«Εγώ προσωπικά το κάνω ως χόμπι. Στο νησί, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το wind surfing εκ των οποίων δύο αποτελούν παραρτήματα οργανισμών παγκοσμίου φήμης και άλλη μία που ασχολείται με το kite surfing. Ολες έχουν πάρα πολύ κίνηση και προσελκύουν πολύ κόσμο στο νησί. Αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους σταθμούς παγκοσμίως. Μέσα στο νερό ταυτόχρονα μπορεί να υπάρχουν 70-80 άτομα που κάνουν wind surfing σε 3-5 πίστες και γύρω στα 300-400 άτομα να περνούν ημερησίως».
Πώς θα περιγράφατε τη δική σας εμπειρία στον χώρο;
«Υπέροχη. Εχω εξασκήσει τα αγγλικά μου, κοινωνικοποιούμαι με πολλά άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, έτσι έμαθα και λίγα σλοβενικά. Υπάρχει μια επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών και ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Ο κάθε λαός έχει κάτι να προσφέρει στον άλλον και ανοίγει το μυαλό σου».
Πώς θα μπορούσε κάποιος να αρχίσει;
«Είναι πολύ απλό. Επειτα από ένα θεωρητικό μάθημα που κρατάει γύρω στα 20-30 λεπτά, μπαίνεις στο νερό και ξεκινάς με μεγάλη σανίδα και με μικρό πανί για ασφάλεια. Ετσι, ξεκινάς να κάνεις τα πρώτα σου μέτρα στο νερό. Αποτελεί μια τρομερή εμπειρία για οποιοδήποτε».
Τι μας προσφέρουν τα θαλάσσια αθλήματα;
«Σε ατομικό επίπεδο προσφέρουν πάρα πολλές εμπειρίες, σωματική αλλά κυρίως ψυχική υγεία, ενώ αν το φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μπορείς να ταξιδέψεις με αυτό σε πολλές υπέροχες χώρες. Και, βέβαια, κάνεις σχέσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το άθλημα δεν ανεβάζει μόνο την αδρεναλίνη αλλά σου μαθαίνει και αξίες.
Σε εμένα προσωπικά μου έχει μάθει την υπομονή. Την υπομονή την έμαθα γιατί ασχολούμαι με διάφορα αθλητικά «κόλπα» και για να κάνεις ένα κόλπο χρειάζεται τριβή και με αυτήν έρχεται και η εξέλιξη. Για να κάνω το πρώτο μου εναέριο κόλπο έκανα 1.670 προσπάθειες. Αλλά όταν το κατάφερα, η αίσθηση ικανοποίησης ήταν το κάτι άλλο. Είναι ένα ταξίδι που παίρνει χρόνο μέσα στη θάλασσα αλλά πολύ όμορφο, και εμένα μου άλλαξε τη ζωή. Είναι ένα πάθος, ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτό».
Πώς βλέπετε το μέλλον για τα θαλάσσια σπορ;
«Τα στατιστικά στοιχεία του αέρα είναι πολύ υψηλά! Στις 85/90 μέρες του καλοκαιριού υπάρχει έντονος αέρας! Αυτό είναι ιδιαίτερο ελκυστικό, γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει ένα ταξίδι 3 μηνών και τελικά να έχει μόνο 20-25 μέρες αέρα. Ο αέρας δεν είναι πάντα δυνατός αλλά είναι πάντα εδώ!».
Μια εμπειρία;
«Τα ταξίδια. Εχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως θα ταξιδέψω και θα κάνω wind surfing σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Μέχρι τώρα έχω κάνει σε δύο ωκεανούς, τρία ταξίδια wind surfing. Δουλεύω για να μπορώ κάθε δεύτερο χρόνο να ταξιδεύω και να βλέπω και να ζω όσα είπαμε και πριν αλλά κυρίως να κάνω wind surfing. Αξίζει πάρα πολύ.
Οποιος το σκέφτεται να το ξεκινήσει, και εγώ με ένα τηλέφωνο είμαι πρόθυμος να βοηθήσω εθελοντικά. Το μόνο δύσκολο θεωρώ πως είναι οι συγκοινωνίες. Είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο στον οποιοδήποτε, οι 19 στους 20 που θα κάνουν μια φορά θα το συνεχίσουν για όλη τους τη ζωή!».