Τα ποδήλατα κατακτούν την Καρδίτσα, μία πόλη η οποία δίκαια χαρακτηρίστηκε «πόλη των ποδηλάτων» από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Μία πόλη που θα μπορούσε να είναι ένα φιλμ γεμάτο ποδήλατα, γεμάτο ωραίες εικόνες ανθρώπων που έχουν σχέση λατρείας μαζί τους. Ο «Ουράνιος Ποδηλάτης», φωτεινά τοποθετημένος στις εισόδους της, τονίζει πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο είναι το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον μαζί του. Το ποδήλατο είναι βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της παράδοσης της πόλης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και ποσοτικά από τις χιλιάδες των ποδηλάτων που την κατακλύζουν αλλά και από τα χιλιάδες μέτρα των φιλόξενων ποδηλατοδρόμων της.
Οι αλλαγές από το 1960 ως σήμερα
Το ποδήλατο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Υπάρχουν ακόμα τα παλιά ποδήλατα, τα οποία είναι βαριά και μεγάλα και κληρονομήθηκαν από τους γονείς ή τους παππούδες μας. Τα συγκεκριμένα έχουν άδεια κυκλοφορίας με γραμμένο από πίσω τον απαραίτητο αριθμό. Το 1960, τότε που πρωτοεμφανίζεται το αυτοκίνητο σιγά-σιγά, στην Καρδίτσα το ποδήλατο συνεχίζει να συνιστά την πλειονότητα των οχημάτων στους δρόμους, ως μέσο μεταφοράς και διασκέδασης. Ακόμα, εκείνη την περίοδο παρουσιάζονται ανδρικά ποδήλατα, αλλά και γυναικεία, πιο ελαφριά. Αξιοποιήθηκαν από μαθητές από τα γύρω χωριά για να μετακινούνται προς το σχολείο τους και από νέους της πόλης για διαρκείς και μακρινές βόλτες στον ελεύθερο χρόνο τους. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων οδήγησε στην υποβάθμιση του ποδηλάτου. Ετσι, το είχαν μόνο οι φτωχοί, οι μαθητές και οι αθλητές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, λόγω αυτής της υποτίμησης, τότε κυκλοφόρησαν τα πρώτα παιδικά ποδήλατα.
Σήμερα, το ποδήλατο για την Καρδίτσα είναι η ίδια η παράδοσή της, η φυσιογνωμία της, καθώς τα τελευταία χρόνια, με έργα που προώθησαν οι δημοτικές αρχές, απέκτησε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που έχει μήκος 7.300 μέτρων στον αστικό και 10.500 μέτρων στον περιαστικό ιστό. Το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων άρχισε να κατασκευάζεται το 2003, με χρηματοδότηση του υπουργείου Μεταφορών και μελέτη που συντάχθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ακόμη συνεχίζει να επεκτείνεται.
Τα οφέλη για την υγεία
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση του ποδηλάτου είναι μία υγιής, οικολογική δραστηριότητα, επωφελής για την οικονομία της πόλης, που την αγκαλιάζει και που μπορεί τελικά να γίνει και τρόπος ζωής για τους κατοίκους της. Στις μέρες μας, η αδράνεια θεωρείται η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο και τις τελευταίες δεκαετίες η σωματική δραστηριότητα έχει μειωθεί λόγω των σύγχρονων ανέσεων. Η ποδηλασία μειώνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό θνησιμότητας. Η επαφή μας με τη φύση κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας επαναφέρει τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού απελευθερώνοντάς μας από το τέλμα της αδράνειας. Η ήπια αυτή μορφή αεροβικής άσκησης αφορά όλες τις ηλικίες, συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας καρδιαγγειακών, μεταβολικών και άλλων σοβαρών νοσημάτων, θωρακίζοντας έτσι τη σωματική μας υγεία και παράλληλα μας απομακρύνει από τη μάστιγα της κατάθλιψης, προστατεύοντας και την ψυχική μας υγεία. Η μετακίνηση με ποδήλατο συντελεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ηχορύπανσης και επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη.
Ποδηλατώντας βλέπεις διαφορετικά την ίδια την πόλη και τους ανθρώπους της. Η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις διώχνει αυτόματα την πίεση της ημέρας και σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι παιδί. Ως Καρδιτσιώτες λοιπόν, είμαστε περήφανοι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πολλά χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που διαθέτει η πόλη μας, που το ποδήλατο συνεχίζει να είναι κύριο μέσο μεταφοράς μας και που η πόλη μας είναι τελικά «η πόλη του ποδηλάτου».