Ο Γιάννης Μαούνος είναι ο πρόεδρος Αλιέων Καλαμάτας. Οπως λέει χαρακτηριστικά, οι αλιείς καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν πληθώρα προβλημάτων, ενώ θεωρεί ότι το επάγγελμά του δεν στηρίζεται από το κράτος με αποτέλεσμα το μέλλον του να φαίνεται σήμερα δυσοίωνο.
Τι πρόγραμμα έχει ένας ψαράς;
«Αναλόγως με τι εργαλεία δουλεύεις. Ενα τυπικό είναι να πας το βράδυ να ρίξεις. Αν είσαι μακριά θα ρίξεις άγκυρα και θα κοιμηθείς εκεί, αν είσαι κοντά θα γυρίσεις στο λιμάνι και θα ξαναπάς το πρωί να σηκώσεις. Ομως μπορείς να το κάνεις δύο φορές, δηλαδή να ρίξεις το μεσημέρι δίχτυα, να πας το βράδυ να σηκώσεις, να τα ξαναρίξεις το βράδυ και να τα σηκώσεις πάλι το πρωί. Η θάλασσα σου επιτρέπει να δουλέψεις όσο μπορείς. Το δύσκολο είναι ότι όλα περνάνε από τα χεριά σου, τα μηχανήματα βοηθούν μόνο να ανέβουν τα ψάρια στη βάρκα, από εκεί και πέρα όλα γίνονται με τα χέρια».
Οι ψαράδες σε νούμερο έχετε αυξηθεί ή μειωθεί;
«Οι ψαράδες μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί η δουλειά αυτή δεν μαθαίνεται αν δεν είσαι μέσα στη βάρκα. Το επάγγελμα αυτό δεν διδάσκεται, πρέπει να το ζήσεις. Εγώ τη δουλειά την έμαθα από τον πατερά μου, από 7 ετών ήμουν μες στη βάρκα».
Θα μπορούσε κάποιος να δουλεύει αποκλειστικά ως ψαράς και να ζει αξιοπρεπώς;
«Αξιοπρεπώς όχι, με πολλές ελλείψεις και με πάρα πολλή δουλειά ναι. Οταν ξεκίνησα εγώ με την οικονομική κρίση τη δουλειά μου, το κόστος συντήρησης του σκάφους ήταν γύρω στα 1.000 ευρώ τον χρόνο. Τώρα το ποσό αυτό έχει πολλαπλασιαστεί. Επίσης δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια από το κράτος.
Εχει δοθεί έμφαση στα ιχθυοτροφεία: σιγά-σιγά ένα μεγάλο μέρος των ψαριών που διατίθενται στην αγορά θα είναι ιχθυοτροφείου και δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός από την αλιεία και έτσι θα αυξηθούν οι τιμές. Ηδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 5-6 ψαράδες κάτω των 40. Αυτή η δουλειά είναι κουραστική, άνθρωπος άνω των 55 χρονών δεν αντέχει. Μες στη θάλασσα και να κάθεσαι είσαι κουρασμένος».
Ποια είναι τα θετικά του επαγγέλματος;
«Το ψάρεμα είναι πολύ ωραίο. Κάθε μέρα αντιμετωπίζεις είτε καλές είτε κακές αλλά πάντα διαφορετικές συνθήκες, δεν πλήττεις ποτέ. Δεν έχει τη μονοτονία του γραφείου. Το σημαντικότερο όλων έχεις την ελευθερία σου. Πρέπει να δουλέψεις αλλά έχεις τη δυνατότητα αν θες να δουλέψεις και παραπάνω, έχεις την ελευθέρια να μετατρέψεις το ωράριό σου όπως θες.
Ετσι μπορείς να διαμορφώσεις καλυτέρα και την προσωπική σου ζωή, μπορείς να πεις «σήμερα δεν θα δουλέψω μέρα, θα δουλέψω όμως νύχτα». Υπάρχουν και πράγματα που είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσει ένας ψαράς. Ενας ψαράς είναι απ’ όλα, και μηχανικός και ηλεκτρολόγος και μετεωρολόγος, μες στη θάλασσα δεν έχεις βοήθεια από πουθενά».