Πώς θα κατορθώσουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον; Τα επιστημονικά debates δεκάδες, οι αντιπαραθέσεις περισσότερες, οι πολιτικές αποφάσεις άτολμες. Ολόκληρος ο πλανήτης ωστόσο στενάζει από την κλιματική αλλαγή και οι λύσεις πρέπει να επιλεγούν άμεσα με κριτήριο κατά προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του κλίματος και την αναστροφή όλων των καταστροφικών συνεπειών της που βλέπουμε να εξελίσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των επιλογών που έχουν προταθεί είναι οι Αντιδραστήρες Πυρηνικής Σύντηξης που στοχεύουν στην αναπαραγωγή των διαδικασιών σύντηξης που συμβαίνουν στον Ηλιο για την παραγωγή ενέργειας στη Γη. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 αντιδραστήρες σύντηξης. Η παραγωγή ενέργειας μέσω της σύντηξης λειτουργεί αξιοποιώντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από δύο ελαφρύτερους ατομικούς πυρήνες, που συντήκονται για να σχηματίσουν έναν βαρύτερο πυρήνα και να μετατρέψουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό.

Η πυρηνική σύντηξη λοιπόν θα ήταν μια σχετικά ασφαλής επιλογή για την παραγωγή ενέργειας σε σχέση με τη συμβατική διαδικασία μέσω σχάσης, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης εξαιτίας πυρηνικού ατυχήματος (όπως στο Τσερνόμπιλ ή στη Φουκουσίμα) ή υπολειμμάτων από πυρηνικά απόβλητα. Οι τελευταίες 6 δεκαετίες της έρευνας πάνω στη σύντηξη βέβαια έχουν αποδείξει ότι παραμένει δύσκολος δρόμος ο τρόπος παραγωγής καθαρής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί το εξαιρετικά καυτό πλάσμα μέσα στους αντιδραστήρες σύντηξης είναι απρόβλεπτο και δύσκολο να ελεγχθεί.

Στη Νότια Γαλλία ξεκίνησε μια διεθνής συνεργατική προσπάθεια μεταξύ 35 χωρών προκειμένου να συναρμολογήσουν τον γιγάντιο αντιδραστήρα ΙΤΕΡ, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας. Ο αντιδραστήρας αυτός είναι μια μαγνητική συσκευή που ονομάζεται «Τokamak». Ο αντιδραστήρας θα ζυγίζει 23.000 τόνους, συμπεριλαμβανομένων 3.000 τόνων υπεραγώγιμων μαγνητών που θα συνδέονται μεταξύ τους με 200 χλμ. καλωδίων, τα οποία θα πρέπει να ψύχονται και να διατηρούνται στους -269 βαθμούς Κελσίου. Η διαδικασία συναρμολόγησης θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024.

Το πιο υποσχόμενο εργαστήριο σύντηξης στις μέρες μας είναι το Helion Energy στο Everett/Washington. Στο εργαστήριο αυτό έχουν εξελίξει τον επιταχυντή πλάσματος, ο οποίος αυξάνει το καύσιμο σύντηξης στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και εξάγει απευθείας ηλεκτρική ενέργεια με μια παλμική προσέγγιση υψηλής απόδοσης.

Φαίνεται έτσι ότι η ενέργεια σύντηξης θα είναι η απόλυτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα στο εγγύς μέλλον.