Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων. Μια υγιής και γνήσια φιλία χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Οι φίλοι ή οι φίλες μας πρέπει να σέβονται τις απόψεις, τις επιλογές και τα «πιστεύω» μας, ακόμη κι αν κάποιες φορές δεν συμφωνούν. Στη σύγχρονη εποχή βέβαια η πραγματικότητα των φιλικών σχέσεων έχει αλλάξει.

Μεταξύ των άλλων, το Διαδίκτυο είναι αυτό που έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και το θεωρούμε αναγκαίο αγαθό.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει και τις φιλίες που αναπτύσσουν οι νέοι, οι οποίοι επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να κερδίσουν την αποδοχή στη διαδικτυακή κοινότητα. Ομως, οι σχέσεις αυτές δεν έχουν τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας φιλίας. Μπορούμε να μιλάμε με πολλά διαφορετικά άτομα μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά μια αληθινή και σταθερή φιλία δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο εκεί. Χρειάζεται μια στενή διαπροσωπική και διά ζώσης επαφή.

Η εμπιστοσύνη, η αλληλοβοήθεια και ο ψυχικός δεσμός μεταξύ φίλων δεν μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από μια οθόνη.

Η μεγάλη πλάνη

Επιπλέον, πολλοί έφηβοι δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιστεύοντας πως θα αποκτήσουν περισσότερους φίλους και θα γίνουν δημοφιλείς και κοινωνικά αποδεκτοί. Αυτό δυστυχώς είναι μια μεγάλη πλάνη, αφού στο Διαδίκτυο ο καθένας δείχνει μια ψεύτικη πλευρά του χαρακτήρα του και της ζωής του. Δηλαδή οι νέοι μαθαίνουν να φορούν προσωπεία, κρύβοντας τον πραγματικό τους εαυτό, με σκοπό να νιώσουν αποδεκτοί, να αρέσουν στους άλλους. Η γνήσια φιλία όμως στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στην επιλογή που κάνει ο καθένας και συνδέεται φιλικά με κάποιον γιατί εκτιμά αυτό που είναι.

Ετσι, θα λέγαμε πως καμία διαδικτυακή επαφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή και την πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπινη επικοινωνία, ενώ τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας φιλίας δεν μπορούν να «ανθίσουν» στο ψυχρό και απατηλό περιβάλλον της κοινωνικής δικτύωσης.