Το 1ο Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1917 και είναι το πρώτο και παλαιότερο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Ιεράπετρας. Εδώ και 107 χρόνια υποδέχεται μαθητές φορτωμένους με όνειρα και όρεξη για μάθηση και προσπαθεί να τους δώσει εφόδια μέσα από καλές εκπαιδευτικές πρακτικές. Μια από αυτές είναι και η συνεργασία των τριών Γυμνασίων της πόλης μας για να παρουσιάσουν την Ιεράπετρά μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης και άκρως δημιουργικής διαδικασίας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές μας που δούλεψαν με όρεξη και ζήλο και τους καθηγητές που τους καθοδήγησαν στην πορεία αυτή. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία τους Διευθυντές των δύο άλλων σχολείων, τον κ. Τζαράκη και τον κ. Ψαρουδάκη, τα λόγια των οποίων και σας παραθέτω:
«Στις 17 Οκτωβρίου 1979 βρίσκουμε το πρώτο πρακτικό συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας. Μέλημα των εκπαιδευτικών από τότε είναι η μετάδοση των γνώσεων, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η κοινωνικοποίηση των μαθητών μας ώστε να αποκτήσουν γερές βάσεις για ό,τι αποφασίσουν να κάνουν μελλοντικά, για να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας. Οι μαθητές μας με πολλή όρεξη, συνέπεια, ενθουσιασμό συνεργάστηκαν σε αυτήν την υπέροχη διαδρομή στον «χώρο της δημοσιογραφίας και ενημέρωσης». Οι αναγνώστες τούτης εδώ της μαθητικής εφημερίδας είμαι σίγουρος ότι μέσα από τα άρθρα των μαθητών θα αγαπήσουν τον τόπο μας και θα καταλάβουν γιατί είναι τόσο ξεχωριστός. Εύχομαι να έρθετε όλοι να τον επισκεφτείτε και να ανταμώσουμε σύντομα. Εύχομαι να σας αγγίξουν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των παιδιών μας και να εντυπωσιαστείτε από το ήθος και τα ταλέντα τους».
Φιλοκτήτης Τζαράκης, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου
«Φανταζόταν άραγε ο Κύρβας ο Ρόδιος (πρώτος οικιστής της Ιεράπυτνας) αυτό που θα ακολουθούσε; Με μια ιστορία άνω των 2.000 χρόνων η αρχαία Ιεράπυτνα εξελίχθηκε στη σημερινή Ιεράπετρα μέσα από την πολιτική και στρατιωτική επέκταση της αρχαιότητας, την καταστροφή από τους Ρωμαίους, την κατάκτηση από τους Σαρακηνούς και Ενετούς, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, την αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας, την ενσωμάτωση με τη Μητέρα Πατρίδα. Η εργατικότητα, η επιμονή και το ανοιχτό μυαλό στην αποδοχή του νέου είναι χαρακτηριστικά των κατοίκων της Ιεράπετρας, γι’ αυτό κατάφεραν να αναπτύξουν την οικονομία τους αλλά και τον πολιτισμό. Από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο του 1895 φτάσαμε στη Μορφωτική Στέγη και στον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας και από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων του 1911 στον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου που μάχεται για τη διατήρηση του Νοσοκομείου στην πόλη μας. Αρωγός και τροφοδότης όλων των προσπαθειών είναι τα τρία Γυμνάσια της Ιεράπετρας, τα οποία εργάζονται, συνεργάζονται και κάνουν τα παιδιά ενεργούς πολίτες-μελλοντικούς πρωτοπόρους στον Ανατολικό χώρο της Κρήτης».
Χρυσοβαλάντης Ψαρουδάκης, Διευθυντής 3ου Γυμνασίου.
O κύριος Μιχαήλ Παπαδάκης είναι Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.