Τρία γυμνάσια, οι μαθητές και μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί τους, συνεργάστηκαν για την έκδοση της μαθητικής εφημερίδας που παρουσιάζει σήμερα τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την όμορφη Ιεράπετρα. Ατενίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος, σκαρώνοντας μαντινάδες, απολαμβάνοντας τις πολλές και τόσο διαφορετικές ομορφιές (αλλά και ιδιότητες) που κάνουν το νησί τους να ξεχωρίζει, οι νέοι και οι νέες της πόλης έγραψαν για τα αξιοθέατα της πόλης τους, το Κάστρο και τα φαράγγια της, την παρθένα ομορφιά της ημιορεινής ενδοχώρας της, τα δάση και τις ακτές της.

Προβληματίστηκαν όμως και για τις σχέσεις των εφήβων με τους γονείς τους, για το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει μέσα μας η μη αποδοχή του διαφορετικού, για τις σχέσεις μας που πρέπει να αλλάξουν και εκείνες που πρέπει να διατηρηθούν.  Απέναντι από την αφρικανική ακτή, η νέα γενιά μιας πόλης που όπως λένε οι μελετητές της μυθολογίας ιδρύθηκε από τους Κορύβαντες (κατά κάποιους τους «πρώτους ανθρώπους» πάνω στη Γη, κατά άλλους υπερφυσικές οντότητες που προϋπήρχαν των ολύμπιων θεών), αναζητεί τις ρίζες της και χαμογελάει για το ζηλευτό κρητικό της αίμα.

Στις επόμενες σελίδες λοιπόν, στη μαθητική εφημερίδα της Ιεράπετρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της πόλης (στη μέση της ώριμης μαθητικής τους ζωής) γράφουν για όλα όσα τους απασχολούν και μας περιγράφουν μια πόλη που μετράει τη ζωή της από τα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια, τη βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 που έφερε στην περιοχή πολλές οικογένειες Μικρασιατών, οι οποίες και της έδωσαν τη νέα πολιτιστική και οικονομική της άνθηση.