Στην εκπνοή της φετινής επετείου από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, έναν μήνα πριν το 2022 περάσει στο παρελθόν και την ιστορία του έθνους μας, το «Βήμα» αφήνει για λίγο τις πολλές και όμορφες μικρότερες πόλεις της ελληνικής εξοχής και μπαίνει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο: Την Θεσσαλονίκη. Μια πόλη με τόσο πλούσια ιστορία που, όπως είναι φυσικό, δεν θα εξαντληθεί μόνο σε μια μαθητική εφημερίδα. Γιατί την ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως και αργότερα αυτή της Αθήνας, θα μας την πουν στην διάρκεια της έκδοσης των μαθητικών μας εφημερίδων, οι νέοι και οι νέες τους.
Ωστόσο, φέτος, τον Νοέμβριο του 2022, εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ενώ πολλά είπαμε, πολλά ακούσαμε και πολλά σκεφτήκαμε τους προηγούμενους μήνες για τα γεγονότα που οδήγησαν σε εκείνον τον Αύγουστο του 1922, επιλέξαμε να κλείσουμε τις εκδηλώσεις μνήμης μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Ο Εύοσμος της Θεσσαλονίκης, η περιοχή με έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων Μικρασιατών στη χώρα και οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου της χώρας παρουσιάζουν σήμερα μέσα στις επόμενες 24 σελίδες την ιστορία της πόλης τους, την ιστορία των οικογενειών τους.
Η ιστορία του Ευόσμου πάει πολύ πίσω και αρχίζει το 1818. Τότε, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής χτίζουν τις πρώτες κατοικίες που τις επόμενες δεκαετίες θα υποδεχτούν ομάδες Βλάχων από το Πάικο, προσφύγων από Βαλκανικές χώρες μετά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο και (τελικά) ξεριζωμένων Ελλήνων από την Σμύρνη.
Και ιδού τι σκέφτονται οι νέοι και οι νέες στον Εύοσμο σήμερα…
Διαβάστε:
- Παρακαταθήκη μνήμης για τώρα και για πάντα
- Σύμμαχος της παιδείας οι εκδρομές στο εξωτερικό
- «Πρώτα άνθρωποι και μετά ποδοσφαιριστές»
- Προσφυγικές μνήμες και μελλοντικές προσδοκίες
- Χτίζοντας «μονομάχους» με τη δύναμη του λόγου
- Από το ξεχασμένο προσφυγόσπιτο στον εκσυγχρονισμό
- Τέχνη και εκπαίδευση σε κοινούς δρόμους
- Η δική μας… κατάθεση για την Τράπεζα Θεμάτων