Η ιστορία της Λημνίας Γης και οι πηγές των Θέρμων

Στο πανέμορφο νησί παράχθηκε στην αρχαιότητα το πρώτο συσκευασμένο φάρμακο

Οπως είναι γνωστό, πατέρας της Ιατρικής θεωρείται ο Ιπποκράτης. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα να μην είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρήγαγε το πρώτο συσκευασμένο φάρμακο!

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος είχε αναπτύξει διάφορες τεχνικές με τις οποίες κατάφερε, μέχρι έναν βαθμό, να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες ή να βρει μεθόδους γρηγορότερης ανάρρωσης ή ανακούφισης.

Σε αυτόν τον τομέα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η χρήση της γης και των βοτάνων. Παρ’ όλα αυτά, για πολλά χρόνια τίποτα δεν ήταν επίσημο και κάθε χρήση θεραπείας υπέκειτο στην υποκειμενική κρίση του εκάστοτε θεραπευτή.

Η Λημνία Γη, δηλαδή το χώμα μιας περιοχής της Λήμνου, όταν υποβάλλεται σε στοιχειώδη επεξεργασία, έχει πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες, χάρη στις οποίες έφτασε σε σημείο να τυποποιηθεί και να θεωρείται το πρώτο πρότυπο φαρμακευτικό σκεύασμα στην ιστορία της Ιατρικής. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Δίας πέταξε τον Ηφαιστο από τον Ολυμπο στη Λήμνο, οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν το ιαματικό χώμα της για να θεραπεύσουν τις πληγές του.

Από τότε λοιπόν οι άνθρωποι θεωρούσαν το χώμα της Λήμνου ιερό. Στην αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης της Λημνίας Γης από έναν λόφο στην περιοχή Κότσινας, κοντά στο χωριό Ρεπανίδι, μία ιέρεια εκτελούσε θρησκευτικές τελετές. Το ίδιο συνεχίστηκε κατά τους χριστιανικούς χρόνους, ακόμα και επί τουρκοκρατίας. Μία φορά τον χρόνο χριστιανοί ιερείς πήγαιναν στη θέση εξόρυξης μαζί με το πλήθος που παρακολουθούσε την τελετή.

Μετά τη συλλογή του χώματος, το μετέφεραν στην πόλη για να το επεξεργαστούν. Εριχναν το χώμα στο νερό, το έφτιαχναν σε μορφή υγρού πηλού και το άφηναν να κατακαθίσει. Ξέραιναν τον πηλό μέχρι να γίνει σαν μαλακό κερί και μετά τον έπλαθαν σε κομματάκια. Πάνω τους έβαζαν πάντα μια σφραγίδα ανάλογα με την εποχή για την απόδειξη της γνησιότητάς του.

Η πρόοδος της επιστήμης εξασθένισε τη συνήθεια εξόρυξης του φαρμάκου και αυτό σταδιακά εξαφανίστηκε.

Θέρμα

Τα Θέρμα, που βρίσκονται κοντά στο χωριό Κορνός, 6 χιλιόμετρα μακριά από τη Μύρινα, είναι ιαματικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές τους. Το νερό των Θέρμων αναβλύζει από δύο πηγές. Ερχεται από βάθος 1.200 μέτρων κι έχει θερμοκρασία 42-44 βαθμών Κελσίου. Είναι ιαματικό και συνιστάται τόσο για λουτροθεραπεία όσο και για ποσιμοθεραπεία, ενώ πολλοί Λημνιοί χρησιμοποιούν το νερό ως πόσιμο ακόμη και σήμερα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.