Με αφορμή ότι για το βραβευμένο project του σχολείου μας χρησιμοποιήθηκαν παλιοί πύργοι υπολογισμών, ας ρίξουμε μια ματιά στη σημασία της ανακύκλωσης αλλά και της απόρριψης στο περιβάλλον υλικών που είναι δύσκολο να αποσυντεθούν. Διότι στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν όλες τις ανέσεις και ό,τι είναι καινούργιο αλλά συνάμα και άχρηστο τους κινεί το ενδιαφέρον και θέλουν να το αποκτήσουν. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ενεργειών τους προς το περιβάλλον, οι οποίες όσο μικρές και αν ακούγονται, στην πραγματικότητα δεν είναι. Και συγκεκριμένα:
l 2 δέντρα αντιστοιχούν σε κάθε άνθρωπο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του σε χαρτί και ξύλο ετησίως.
l 1 τόνος χαρτιού αντιστοιχεί σε 17 δέντρα.
l 1 βρύση που στάζει μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 13 λίτρα νερό την ημέρα.
l Σε έναν χρόνο χρησιμοποιούμε δισεκατομμύρια χαρτοπετσέτες. Εχουμε ποτέ σκεφτεί ποσά δέντρα κόβονται για να παραχθούν οι χαρτοπετσέτες;
l Για να είναι ένα δέντρο κατάλληλο για επεξεργασία χρειάζονται 15-25 χρόνια αλλά για να καταστραφεί χρειάζεται μόλις 1 λεπτό.
l 1 σταγόνα από λάδι μηχανής μετατρέπει 25 λίτρα νερού σε άκρως ακατάλληλα για τον άνθρωπο.
Ενα άλλο ζήτημα είναι από πού προέρχονται τα υλικά τα οποία είναι ανακυκλώσιμα.
l Το γυαλί φτιάχνεται από την άμμο και κατά την ανακύκλωσή του αναμειγνύεται με διαφορά υγρά και άμμο ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί.
l Το πλαστικό προέρχεται από το πετρέλαιο, του οποίου η ποσότητα έχει αρχίσει να μειώνεται στο υπέδαφος.
l Το αλουμίνιο φτιάχνεται από τον βωξίτη, ένα πολύ σημαντικό υλικό, και στις μέρες μας θεωρείται έως και δυσεύρετο καθώς τα αποθέματά του τελειώνουν. Το υλικό αυτό αντλείται από το εσωτερικό της γης.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι για να αποσυντεθεί το χαρτί χρειάζονται μόλις μερικές εβδομάδες, για να λιώσει το πλαστικό χρειάζονται 450 χρόνια, ενώ για το αλουμίνιο απαιτούνται 200-250 χρόνια.
Στη θάλασσα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά: για να λιώσει ένα γυάλινο μπουκάλι μέσα στο θαλασσινό νερό χρειάζονται 1.000.000 χρόνια, για το πλαστικό 450 χρόνια, για μια πλαστική σακούλα 10-20 χρόνια, για ένα κουτάκι αλουμινίου 80-200 χρόνια (ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε αλουμίνιο) και για ένα κουτί κονσέρβας 50 χρόνια.
Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του να πετάμε σκουπίδια στις θάλασσες αλλά και στην επιφάνεια της γης, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας απλούς τρόπους, όπως την ανακύκλωση και τη μικρή κατανάλωση.