Αν θέλει κανείς να μιλήσει για τη γαστρονομία στην Ανδρο, θα πρέπει πρώτα να αναφερθεί στα γλυκά της – και ειδικά στα σιροπιαστά γλυκά του κουταλιού. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι το καρυδάκι (το νησί έχει άφθονες καρυδιές), το τυλιχτό νεραντζάκι, το τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη), το βύσσινο, ο μοναδικός ανθός λεμονιάς. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το παμπιλόνι, που γίνεται από ένα μεγάλο αρωματικό εσπεριδοειδές του νησιού, όπως και το περγαμόντο.

Ιδιαίτερα δημοφιλή γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, που έχουν μοναδική μυρωδιά και γεύση, τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι και το παστέλι, που φτιάχνεται από ντόπιο καρύδι και σουσάμι. Οι παστελαριές είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: πρόκειται για ξερά σύκα, με τριμμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι. Στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μπορεί κανείς να βρει σουμάδα, ένα δροσερό ποτό από πικραμύγδαλο το οποίο συνήθως προσφερόταν στους γάμους. Αν και δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη ποτοποιία στο νησί, εύκολα μπορεί να βρει κανείς (κυρίως στους γυναικείους συνεταιρισμούς) σπιτικά λικέρ, αλλά και ρακί. Ιδιαίτερο είναι το πότζι, ένας τύπος ρακόμελου (μείγμα από ρακί και μέλι). Παλαιότερα για το πότζι χρησιμοποιούσαν ρακί από μούρα, που είναι πιο δυνατό. Υπάρχουν σημαντικές καλλιέργειες αμπελιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οινοποιείο. Ο επισκέπτης αξίζει να δοκιμάσει το κόκκινο κρασί από την ποικιλία «κουμάρι».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω