Γεννηθήκαμε στην Κάρυστο και έχουμε μεγαλώσει κάτω από τον ίσκιο του κάστρου που δεσπόζει βόρεια της πόλης μας, στους πρόποδες του βουνού Οχη, του Castello Rosso.
Τα κοκκινωπά σχιστολιθικά πετρώματα της περιοχής είναι αυτά που έδωσαν το όνομα του κάστρου: Κόκκινο Κάστρο ή Castello Rosso. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Λομβαρδούς, μα άλλαξε κυρίους μέσα στο πέρασμα του χρόνου – Βυζαντινοί, Φράγκοι, Βενετοί – μέχρι που το 1470 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Σημειώνουμε ότι στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας (1204-1821), επειδή οι κάτοικοι αισθάνονταν ανασφαλείς, κυρίως από επιθέσεις πειρατών και ληστών, έχτισαν τα σπίτια τους γύρω από το κάστρο και έτσι αναπτύχθηκαν τα γραφικά χωριά των Μύλων και της Γραμπιάς. Το 1276 ο θρυλικός φραγκοκαρυστινός ιππότης Λικάριος, μαζί με βυζαντινό στράτευμα, έγινε κύριος του κάστρου μέχρι το 1295.
Στα χρόνια του Αγώνα και της απελευθέρωσης το κάστρο παίρνει τη μορφή φρουρίου, το οποίο εξουσίαζε ο Ομέρ, μπέης της Καρύστου. Μαρτυρίες λένε ότι ήταν τόσο μεγάλη η βαρβαρότητα και η καταπίεση από τους Τούρκους, ώστε μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι, λόγω του μίσους τους, γκρέμιζαν τα τείχη του και τα σπίτια των Τούρκων που βρίσκονταν στο εξωτερικό μέρος του κάστρου. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι το ονόμασαν «Κόκκινο Κάστρο» γιατί ήταν βαμμένο από το χριστιανικό αίμα του λαού της Καρύστου. Το Castello Rosso παραδόθηκε από τους Τούρκους το 1833 με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Σήμερα το Castello Rosso δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, λόγω κυρίως της ανθρώπινης αμέλειας που το έχει μετατρέψει σε ερείπια. Βέβαια, ο επισκέπτης του κάστρου θα εκπλαγεί από την πανοραμική θέα που προσφέρει στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, στον κατάφυτο κάμπο της Καρύστου και στα βουνά της Αττικής.
Η ιστορία που κουβαλούν οι ερειπωμένοι τοίχοι του κάστρου, οι θρύλοι και τα μυστικά του παρελθόντος θα παραμείνουν αναλλοίωτα τόσο στα γραφόμενα όσο και στις καρδιές των ανθρώπων.
Των Μαρίας-Κυριακής Αντωνιάδη, Δήμητρας Γάσπαρη, Ιωάννας Γιαμβριά, Πέτρου Αρίτσα, Μάρθας Μαντζώρου, Γαρυφαλλιάς Μπακώση