Ενας μεγάλος «κοινός» κόσμος είναι σήμερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τα σύνορά τους ανοικτά και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των επιτυχημένων επαγγελματικών οδών που περνούν ανάμεσά τους. Μελετώντας τις εργασιακές ευκαιρίες που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στους νέους, συνομιλήσαμε διαδικτυακά με την Ευτυχία Κωλέτσου, που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2014.

Γιατί επιλέξατε μια θέση εργασίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα;

«Επέλεξα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι τη Φρανκφούρτη και τη Γερμανία. Απλά τυχαίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να είναι εδώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μια διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία είναι κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και όλη η νομοθεσία και οι κανονισμοί της φτιάχνονται εσωτερικά από την ίδια. Την επέλεξα, γιατί έβλεπα ότι είχε πολύ καλύτερη προοπτική για ανάπτυξη της καριέρας μου σε σχέση με τα μικρά agencies που υπάρχουν κατά τόπους σε διάφορες χώρες. Είναι ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί ως πρότυπο για όλες τις κεντρικές τράπεζες, σε όλα τα κράτη-μέλη και σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι πάντα στην κορυφή της γνώσης, τουλάχιστον στον τομέα της πληροφορικής που εμένα με ενδιαφέρει. Σου παρέχει τη δυνατότητα να κάνεις πάρα πολλές μετεκπαιδεύσεις. Η θέση εργασίας σου στην τράπεζα σου δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσεσαι μόνιμα, όσον αφορά τις γνώσεις αλλά και την καριέρα. Εκτός από αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα».

Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

«Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετίζεται κυρίως με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των χαρτονομισμάτων και όχι των κερμάτων. Τα κέρματα παράγονται σε κάθε κράτος-μέλος που ανήκει στην ευρωζώνη. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη βοήθεια των αναλυτών δεδομένων εξετάζει τη βιωσιμότητα των χαρτονομισμάτων, δηλαδή τη διάρκεια ζωής τους αλλά και τα υλικά από τα οποία δημιουργούνται. Τα χαρτονομίσματα της EKT είναι φτιαγμένα από βαμβάκι και γενικότερα από υλικά τα οποία είναι βιώσιμα όσον αφορά το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας».

Η τεχνολογία ήταν αναμενόμενο να επιστρατευθεί στη συζήτηση που είχαμε με την Ευτυχία Κωλέτσου, που εργάζεται στην ΕΚΤ (πάνω)

Επειδή ασχολείστε με ανάλυση δεδομένων θα ήθελα να ρωτήσω πώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει τον τομέα αυτόν.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι το οποίο εισάγουμε σταδιακά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, αν και είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς έχει να κάνει με τα δεδομένα που εισάγει κανείς στο σύστημα και το πού πάνε αυτά τα δεδομένα. Ανεξάρτητα όμως από το πού πάνε, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, εάν χρησιμοποιεί κάποιος Generative AI, γιατί δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα εισαγωγής ενός πολύ μεγάλου αριθμού δεδομένων, και στην τράπεζα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό, όχι μόνο αριθμητικών δεδομένων αλλά και κειμένων (documents) τα οποία μέσα από ένα Generative σύστημα μπορούμε άνετα και γρήγορα να επεξεργαστούμε, ώστε να εξαγάγουμε συμπεράσματα ή τουλάχιστον να πάρουμε κάποια patterns, που θα χρησιμοποιηθούν για την πρόοδο της έρευνας. Οπότε, γενικά, βλέπω ένα μεγάλο πλεονέκτημα πηγαίνοντας προς αυτή την κατεύθυνση, σίγουρα όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει επιπόλαια».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον νέο που θέλει να δουλέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

«Θα έλεγα να το κάνει. Μάλιστα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κίνημα μέσα από την τράπεζα, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει νέα κορίτσια τόσο στον τομέα της πληροφορικής όσο και στο κομμάτι των finance (οικονομικών) και των micro-economics, γιατί αυτοί είναι τομείς που οι γυναίκες δεν επιλέγουν για σπουδές, καθώς ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος. Μέσω, λοιπόν, αυτού του κινήματος τρέχει ένα workshop το οποίο λέγεται Girls ΙΤ bootcamp και στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε αίτηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κορίτσια από 11 έως 17 ετών να έρθουν στην τράπεζα και να παρακολουθήσουν δύο πολύ μεγάλα workshops με αντικείμενο την ανάλυση δεδομένων. Επίσης, μπορείτε, με δικά σας έξοδα, να κάνετε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια άτυπη πρακτική άσκηση για δύο εβδομάδες, και όσο ακόμα είστε μαθητές Λυκείου, στον τομέα ή στην ειδικότητα που θέλετε να σπουδάσετε».

Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα; Τι ώρα πάτε για δουλειά και πόσες ώρες εργάζεστε;

«Η τράπεζα έχει θέσει κάποια core hours μέσα στην ημέρα στα οποία πρέπει να είσαι είτε online είτε στο γραφείο με φυσική παρουσία, για να μπορείς να ανταποκρίνεσαι σε αιτήματα άλλων συναδέλφων Αυτά τα core hours είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα και από εκεί και πέρα είναι flexible, αν θέλεις να δουλέψεις λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά. Αν θέλεις να δουλέψεις 100% το ωράριο είναι 8 ώρες την ημέρα με μία ώρα διάλειμμα ή μισή ώρα το λιγότερο στη μέση, οπότε το τυπικό ωράριο, τουλάχιστον για εμένα, είναι 8.30-17.30 με το ενδιάμεσο διάλειμμα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα, αν κάποιος θέλει, να δουλέψει και part-time. Μπορεί κάποιος να δουλέψει και 80% και 70% και 50%. Αυτό είναι κάτι τελείως προσωπικό που μπορεί να το οργανώσει κάποιος.

Σχετικά με την εκπαίδευση, τα ευρωπαϊκά σχολεία δίνουν έμφαση στο να μαθαίνουν τα παιδιά πολλές ξένες γλώσσες σε καλό επίπεδο και επιπλέον όλα τα ευρωπαϊκά όργανα παρέχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας για εσένα και την οικογένειά σου. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες μέσα στην ίδια την τράπεζα που ασχολούνται με αυτό που λέμε sports and cultural clubs, οπότε διαφορετικοί άνθρωποι που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα ουσιαστικά συναντιούνται.

Και κάτι τελευταίο για εσάς ως μαθητές, αν σας ενδιαφέρει. Μη βάζετε παρωπίδες. Σπουδάστε αυτό που πραγματικά σας ευχαριστεί, γιατί θα είστε καλοί σε αυτό και μέσα από αυτό θα μπορείτε να βρείτε και άλλες εναλλακτικές διαδρομές».

«Φιλική πόλη η Φρανκφούρτη»

Η προσαρμογή σας εκεί σε μία ξένη χώρα ήταν εύκολη;

«Η προσαρμογή μου στην τράπεζα ήταν εύκολη. Η προσαρμογή μου εκτός τράπεζας ήταν σχετικά καλή, γιατί, αν και δεν γνώριζα γερμανικά, η Φρανκφούρτη είναι μια πόλη στην οποία μπορείς να επιβιώσεις με τη γνώση των αγγλικών. Παρ’ όλα αυτά, αν χρειάζεσαι κάποια έξτρα βοήθεια για κάποια νομική υπηρεσία ή κάποιο άλλο έγγραφο, υπάρχουν δομές που μπορούν να σε στηρίξουν επί πληρωμή. Θα έλεγα ότι η Φρανκφούρτη είναι μια πολύ φιλική πόλη για ξένους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Γερμανίας. Φυσικά, ο τρόπος ζωής είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με την Ελλάδα».

Συνέντευξη στους Αικατερίνη Παππά, Στέφανο Δασκάλου, Σπυρίδωνα Κούτλα, Μαρίνα Κωλέτσιου, Μαρία Ζολώτα, Λυδία Μπιτσούνη, Ηλιάνα Γεωργίου, Γεωργία Καρανάσιου, Μαρία Παπαθεμιστοκλέους