Δεκαεφτάρηδες μπροστά στην κάλπη! Η εκλογική διαδικασία του Ιουνίου για το Ευρωκοινοβούλιο δεν μεταφέρει την πόλωση που έχουν συνήθως οι βουλευτικές εκλογές σε κάθε χώρα, οπότε με μια έννοια μοιάζουν πιο «φιλικές» στη νέα γενιά που θα έχει φέτος την πρώτη εκλογική εμπειρία. Νέοι από την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη βοήθεια του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και των συνεργατών του, μιλούν στο «Βήμα της Ευρώπης» για το πώς βλέπουν τη συνάντησή τους με την ευρωκάλπη.
Σε καιρούς ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, κάθε ψήφος μετράει για να διατηρήσουμε τις δημοκρατίες υγιείς
Γερμανία Oscar Lang (Ευρωπαϊκό Σχολείο Gladenbach)
Θέλω να έχω λόγο
«Οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι πρώτες εκλογές που θα ψηφίσω. Θα ψηφίσω γιατί θέλω να εκφράσω τις πολιτικές μου απόψεις και να φροντίσω να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο. Θέλω να έχω λόγο στο τι αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πώς ενεργεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδιαίτερα σε καιρούς ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και της αντιευρωπαϊκής νοοτροπίας, κάθε ψήφος μετράει για να διατηρήσουμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες μας υγιείς και ακμαίες και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι σε θέση να δυναμώνει αυτές τις εθνικές δημοκρατίες. Θα ψηφίσω στις ευρωπαϊκές εκλογές γιατί θέλω μια Ευρώπη ενωμένη στη δημοκρατία».
Φινλανδία Elsa Colussi (Λύκειο Tapiola)
Τώρα και στο μέλλον
«Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να ψηφίσω στις ευρωεκλογές. Και θα ψηφίσω επειδή πιστεύω ότι ψηφίζοντας, μπορώ να κάνω τη διαφορά. Η γνώμη των νέων έχει σημασία στην ΕΕ και με ανησυχεί το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός νέων ψηφίζει στις ευρωεκλογές. Δεν είμαστε λιγότερο έξυπνοι ή λιγότερο αξιόλογοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι απόψεις μας δεν έχουν λιγότερη σημασία, επειδή ίσως να μην είμαστε τόσο ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά την πολιτική. Εμείς είμαστε αυτοί που ζούμε εδώ τώρα και στο μέλλον, οπότε ας φροντίσουμε η ΕΕ να αντικατοπτρίζει τις αξίες μας».
Φινλανδία Ines Suominen (Λύκειο Tapiola)
Παραμένει προνόμιο
«Η ψήφος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα προνόμιο που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την αξία αυτού του δικαιώματος και να το ασκήσουμε με υπευθυνότητα».
Ολλανδία Max (Revius Lyceum)
Εγγύηση ελευθερίας
«Οι συνομήλικοί μου ζουν μέσα στον φόβο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος έχει καταστήσει ξεκάθαρο σε εμένα πως τα δημοκρατικά, θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου με προστατεύουν. Αυτές οι αξίες μου εγγυώνται την ελευθερία. Επομένως, είναι υψίστης σημασίας να ασκώ το δημοκρατικό μου δικαίωμα αλλά και υποχρέωση ψηφίζοντας, όχι μόνο για τις εθνικές και τοπικές εκλογές στην Ολλανδία αλλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μία τεράστια και δημοκρατική διεθνή συνεργασία, η οποία δεν είναι μόνο πολύ ξεχωριστή: είναι επίσης μια ευλογία».
Ιταλία Giorgia Lazzeri (Istituto Cartesio di Roma)
Μέγα λάθος η αποχή
«Η ψήφος είναι η ύψιστη έκφραση της ατομικής ελευθερίας, μια από τις ύψιστες μορφές δημοκρατικής έκφρασης, δικαίωμα, καθήκον. Η ψήφος είναι σημαντική – θα ήταν μεγάλο λάθος να μην ψηφίσουμε.
Κάθε ψήφος συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος που ο καθένας μας θα ήθελε να οικοδομήσει σε αυτό που μπορεί να οριστεί ως μια συλλογική προοπτική. Κάθε ψήφος εγγυάται την εκπροσώπηση. Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024, στην Ιταλία στις 8 και 9 Ιουνίου, στις ευρωεκλογές, θα πάω, για πρώτη φορά, να ψηφίσω και θα το κάνω γιατί πιστεύω σε μια ενωμένη Ευρώπη. Πιστεύω ότι, σε μια τόσο δύσκολη ιστορική περίοδο όπως αυτή, πρέπει να είμαστε εμείς οι αρχιτέκτονες του μέλλοντός μας!».
Ρουμανία Luca Andronescu (Λύκειο Constantin Bratescu)
Ενωμένοι στον στόχο
«Χαίρομαι που ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και η στιγμή αυτή συμπίπτει με τις 10ες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [στη χώρα μου]. Πρώτον, επειδή η ψήφος μας επηρεάζει την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομία. Η ενότητα θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση όχι μόνο του άλλου, αλλά και του εαυτού μας, οπότε πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεύτερον, επειδή η αδιαφορία και η απάθεια σκοτώνουν τη δημοκρατία μας, ενώ η συμμετοχή την κάνει ισχυρότερη. Και, τέλος, επειδή ξέρω ότι αν δεν επιλέξω εγώ τους εκπροσώπους μου, τότε οι άλλοι θα τους επιλέξουν για εμένα, και θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου εμείς οι νέοι θα έχουμε φωνή».
Γαλλία Perrine Jouet, Marie-Adèlle Meyer, Esther Koszul (Λύκειο Saint Etienne Στρασβούργου)
Για τα δικαιώματά μας
«Πρόκειται να ασκήσουμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα, ειδικά για τη δημοκρατία: Το δικαίωμα της ψήφου. Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν μόνο τη δική μας χώρα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσουμε τη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα.
Η ψήφος μάς επιτρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί: Μπορούμε να επιλέξουμε τους αντιπροσώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των οποίων οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάποιες χώρες του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιθέτως, υπερασπίζεται τη Δημοκρατία: Το να ψηφίσουμε αποτελεί επίσης τη συνέχεια αυτού του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων».
Γαλλία Vincent Lalande (Επαγγελματικό Λύκειο des Terres Rouges)
Μοναδική ευκαιρία
«Θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές, επειδή πιστεύω στη δύναμη της ψήφου να διαμορφώσει το μέλλον. Ως ευρωπαίος πολίτης, γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η φωνή μου για τη δημοκρατική διαδικασία. Οι ευρωεκλογές προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλω στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή μου ζωή. Θέλω να διαδραματίσω τον ρόλο μου στην προώθηση των αξιών της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Κάθε ψήφος μετράει για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Εσθονία Anete Pavlov (Polva Gymnasium)
Για το μέλλον
«Eίμαι μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσφατα παρακολούθησα την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας στις Βρυξέλλες. Ψηφίζοντας, μπορώ να διαμορφώσω το μέλλον της Ευρώπης. Ετσι, σκοπεύω να ψηφίσω κι εγώ. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να επιλέξω τους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν την Εσθονία για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανθρώπους που υπερασπίζονται κοινωνικά σημαντικά ζητήματα. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα επόμενα χρόνια είναι η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση και η συμμετοχή των νέων στη δημόσια ζωή. Ζώντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωρίζω ότι έχω την ευκαιρία να έχω λόγο τόσο στη χώρα μου, την Εσθονία, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παρασκευή Κουγκούλιου (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης)
Η Ευρώπη είμαστε εμείς
«Ονειρεύομαι την κάλπη. Από μικρή, πήγαινα στο εκλογικό κέντρο με τους γονείς μου, τους παππούδες μου, αλλά δεν ήμουν εγώ αυτή που έδειχνε την ταυτότητα, αυτή που έμπαινε στο παραβάν, αυτή που «σταύρωνε» το ψηφοδέλτιο, αυτή που έριχνε τον φάκελο στην κάλπη. Φέτος, όμως, μπορώ και εγώ να ψηφίσω. Εχω το δικαίωμα και συνάμα την υποχρέωση να το κάνω. Ψηφίζω για όσους πάλεψαν για την εδραίωση της δημοκρατίας. Ψηφίζω γιατί η Ευρώπη είμαστε εμείς. Ψηφίζω για να εκφράσω την άποψή μου. Μια άποψη ανάμεσα στις εκατομμύρια άλλες απόψεις. Κι όμως, μ’ αυτή την άποψη, με τη δική μου άποψη, θα είμαι στο ποσοστό των ψηφοφόρων, στο ποσοστό των ενεργών πολιτών, στο ποσοστό αυτών που δεν αφήνουν το μέλλον τους στα χέρια των άλλων. Φέτος, μπορώ να ψηφίσω. Φέτος, ψηφίζω».
Δημήτρης Καρράς (Γενικό Λύκειο Ανατολής Ιωαννίνων)
Η επόμενη σελίδα
«Ψηφίζω στις ευρωεκλογές για το μέλλον μου, το μέλλον του τόπου μου και όλης της Ευρώπης. Για να έχω λόγο σε αυτό το μέλλον χωρίς να αναμένω από άλλους να το καθορίσουν για εμένα, όπως αυτοί θέλουν. Εκμεταλλεύομαι το δικαίωμα που μόνο η δημοκρατία μού δίνει να συνδιαμορφώνω με την ψήφο μου την επόμενη σελίδα στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα σήμερα, που παρουσιάζονται τόσοι κίνδυνοι, η Ευρώπη ενωμένη να αναλαμβάνει δράση για το καλύτερο όλων, οπότε, ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης, συμμετέχω σε αυτό το όραμα. Ψηφίζω για μια νέα, καλύτερη Ευρώπη».
Αικατερίνη Παππά (Γενικό Λύκειο Ανατολής Ιωαννίνων)
Ολα ξεκινούν από εμάς
«Ψηφίζω, επειδή έχω το δικαίωμα να οραματίζομαι έναν κόσμο διαφορετικό, ένα καλύτερο μέλλον και μια ζωή γεμάτη στόχους και ελπίδες.
Ψηφίζω, διότι είμαι σε θέση να συμμετέχω έμμεσα στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν όλους μας και θέλω να αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή ψηφίζοντας όσους μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των ονείρων μας συλλογικά. Ψηφίζω, καθώς είμαι μέλος της κοινωνίας στην οποία ζω, πολίτης της σύγχρονης δημοκρατίας και ένας μικρός αλλά σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ενωση.Ψηφίζω πάνω απ’ όλα, γιατί όλα ξεκινούν από εμάς και αυτό δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητο!».
Σταύρος-Αθανάσιος Ζέρβας (1ο Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας)
Η κοινή ευθύνη
«Οι δύο πρόσφατες συμμετοχές μου στην Ισπανία και στη Δανία σε Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, μου έδωσαν την ευκαιρία να κατανοήσω διά της εμπειρίας την αξία της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα της Ενωσης. Μέσα από τις εργασίες των Συνόδων, κατάλαβα πως η δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν σε Επιτροπές για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων. Μέσω του διαλόγου καθορίζουν τα ψηφίσματα που θα εφαρμοστούν και τα οποία επηρεάζουν τη ζωή κάθε ευρω-πολίτη. Εστιάζουν σε σημαντικά ζητήματα των καιρών μας όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, κυβερνοασφάλεια, διαφύλαξη του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Η ψήφος μας λοιπόν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου κρίνεται απαραίτητη, καθώς μέσω αυτής επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας, τη στάση μας απέναντι στα καίρια ζητήματα, στα οποία δεν μπορούμε να κωφεύουμε. Μας βαραίνει όλους η ευθύνη για την αντιμετώπισή τους».
Ευτυχία-Ελένη Αλεξίου (13ο Λύκειο Πάτρας)
Η φωνή της αλλαγής
«Ο πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής ή οικονομικής προέλευσης, στην κρίσιμη ώρα των εκλογών, μπροστά στην κάλπη, αποκτά φωνή, μια φωνή που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή. Η ψήφος του είναι η φωνή του. Είναι το όπλο του. Είναι το δικαίωμα στην επιλογή, στην ελευθερία, στο αύριο, που συνεπάγεται όμως τεράστια ευθύνη. Οσο μεγάλη όμως είναι η ευθύνη τόσο μεγάλη είναι και η δύναμη αλλά και η ευκαιρία που δίνεται, ώστε υπεύθυνα και συνειδητά, η βούληση να γίνει πράξη και απόφαση για το μέλλον. Για τον λόγο αυτόν και η συμμετοχή όλων αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ειδικά των νέων που είναι το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας».
Πέτρος Λαζάρου (1o Πρότυπο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας)
Απάντηση στην άγνοια
«9η Ιουνίου. Η Ευρώπη στις κάλπες. 500 εκατομμύρια πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου θα κληθούν να ψηφίσουν την κοινή τους Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά, δυστυχώς, δεν θα ανταποκριθούν όλοι στο… κάλεσμα. Βέβαια δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο. Το φαινόμενο της αποχής, ανέκαθεν απασχολούσε τις χώρες στην Ευρώπη – και όχι μόνο –, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας θεσμούς διακρατικού βεληνεκούς (π.χ. Ευρωκοινοβούλιο).
Ο κόσμος και ειδικότερα η νέα γενιά τηρεί σκεπτικιστική, ακόμη και αδιάφορη, στάση απέναντι στον θεσμό των ευρωεκλογών. Με απλά λόγια ισχυρίζεται πως «δεν ακούγεται», πως «τα προβλήματα δεν λύνονται από μια ψήφο»…
Η άγνοια είναι επίσης ένας αξιοσημείωτος παράγοντας που συντελεί στην αποχή. Σήμερα, εν έτει 2024, η πλειονότητα των εφήβων φέτος, αν και ψηφίζει, δεν γνωρίζει συστατικά στοιχεία του Κοινοβουλίου. Τι είναι Ευρωκοινοβούλιο; Ποια η σημασία του; Τι κάνουν οι ευρωβουλευτές; Κάπως κλισέ ερωτήσεις που παραμένουν όμως αναπάντητες στους νέους ψηφοφόρους, και αναπόφευκτα οδηγούν στην απαξίωση της όλης εκλογικής διαδικασίας.
Ο παραγκωνισμός του μαθήματος της πολιτικής παιδείας στο Λύκειο και η ελλιπής αγωγή των νέων από το σχολείο στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης ίσως να είναι η αιτία.
Αναμφισβήτητα, έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη μείωση του ποσοστού αποχής. Φορείς της Ευρωπαϊκής Eνωσης επιχειρούν εδώ και δεκαετίες μια υπερπροσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών εν όψει των ευρωεκλογών μέσω εκστρατειών και δράσεων.
Κρίνεται όμως αναγκαία μια στοχευμένη ευαισθητοποίηση των νέων στις εκλογές, για τη διαμόρφωση ενός πιο αντιπροσωπευτικού, πιο δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το μέλλον της Eνωσης. Για το μέλλον μας».
Παναγιώτης Σταματάκος (13ο Λύκειο Πάτρας)
Η αξία της ψήφου
«Καθώς η δημοκρατία ρέπει προς τον εκφυλισμό και την αποστράγγισή της από τις θεμελιώδεις αρχές που – θεωρητικά – τη διέπουν, οφείλουμε να την προασπίσουμε, τονίζοντας στους νέους, αρχικά, τη σημασία των ακρογωνιαίων λίθων της. Το δικαίωμα ψήφου και ταυτόχρονα η αναγκαιότητά της είναι κομμάτια της δημοκρατίας και, λαμβάνοντας υπόψη τα καλπάζοντα ποσοστά αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, εύλογα συμπεραίνει κανείς πως η εξασθένηση της συνδέεται με την αποχή από το δικαίωμα «του εκλέγειν».
Προκειμένου να υπάρξει άμβλυνση αυτού του φαινομένου κοινωνικής παθογένειας, η ΕΕ έχει καθήκον να τονίζει σε όλους τους πολίτες την αξία της ψήφου και πως η υποτίμησή της όχι μόνο δεν πολιτικοποιεί το άτομο αλλά θίγει την αξιοπρέπειά του ως πολιτικού και κοινωνικού όντος, ανοίγοντας εκόντας άκοντας τον δρόμο προς την οπισθοχώρηση και τη στασιμότητα. Τέλος, ένα σπουδαίο μέρος του ποσοστού που απέχουν της ψηφοφορίας θεωρούν πως δεν θα τιμωρηθούν ουδόλως και γι’ αυτό πράττουν αναλόγως. Ετσι, η ΕΕ οφείλει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να μην πράττουν φοβούμενοι τις τιμωρίες, αλλά να ενεργούν γιατί πράγματι το πιστεύουν και να εμφυσήσει στους πολίτες συνολικά την ταύτιση ανάγκης και επιθυμίας για την εκλογική διαδικασία».
Μαρία Μαρτζάκλη (13ο Λύκειο Πάτρας)
Θέματα που μας αφορούν
«Η Ελλάδα, η γενεσιουργός χώρα της δημοκρατίας, παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στους άνδρες το 1844 και στις γυναίκες τη δεκαετία του 1930, έπειτα από πολλούς αγώνες και διεκδικήσεις. Μέσω αυτής έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες, είτε αυτές αφορούν την κεντρική κυβέρνηση της χώρας (πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές) είτε την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμαρχοι, περιφερειάρχες). Είναι καλό να συμμετέχουμε όλοι μας στις εκλογές γιατί κρίνονται πράγματα που μας αφορούν ως πολίτες, όπως οικονομικά, κοινωνικά, νομοθετικά, πολιτικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά αλλά και πολλά άλλα που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας».
Εμείς είμαστε αυτοί που ζούμε εδώ τώρα και στο μέλλον, οπότε ας φροντίσουμε η ΕΕ να αντικατοπτρίζει τις αξίες μας