Για τους στόχους του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», για το πού οφείλει το όνομά του, αλλά και τη σχέση ποντιακών χορών και άθλησης μας μίλησε η πρόεδρος του σωματείου Ελένη Μουστακίδου. Επίσης, αναφέρθηκε στη λειτουργία, στις δράσεις και στην πλούσια ιστορία του.
Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας;
«Ο Σύλλογός Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ιδρύθηκε το 1980 από Πόντιους της δεύτερης προσφυγικής γενιάς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον Εύοσμο στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Είναι ο παλαιότερος σύλλογος του Ευόσμου, συμπληρώνοντας 42 χρόνια ζωής και δράσης με αποκλειστικό στόχο του τη συνέχιση και ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στην τοπική ιστορία του Ευόσμου».
Ποια είναι η σημασία του ονόματος του Συλλόγου σας;
«Ο Σύλλογός μας φέρει το όνομα ενός ιστορικού γυναικείου μοναστηριού, της Παναγίας Κρεμαστής που βρίσκεται στην περιοχή Ματσούκα του Πόντου. Το μοναστήρι ανήκε στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Βαζελώνα. Το όνομά του οφείλεται είτε λόγω του ύψους του επειδή βρισκόταν σε απόκρημνο βράχο, από το κρηπίδωμα του οποίου επικρεμόταν πάνω από τον Πρύτανη ποταμό, είτε λόγω του γεγονότος ότι από τον βράχο κρεμάστηκαν χιλιάδες χριστιανοί της περιοχής ως θύματα διωγμών. Το μοναστήρι έχει πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, τα οποία όμως έχουν ξεχαστεί. Για αυτόν τον λόγο μέσα από την ονομασία του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου θέλουμε και επιδιώκουμε να φωτιστεί η ιστορία του μοναστηριού που είναι άγνωστη σε πολλούς».
Τι διδάσκετε στα μέλη του Συλλόγου;
«Ο σύλλογός μας είχε μεγάλη δραστηριότητα τα χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Λειτούργησε τμήματα τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με τον χορό. Είχε τμήμα αεροβικής γυμναστικής με ποντιακούς χορούς, παιδική χορωδία και χορωδία ενηλίκων. Μάλιστα, στον Σύλλογό μας πραγματοποιήθηκε από καθηγητές Φυσικής Αγωγής που είναι μέλη μας μια μεγάλη μελέτη για τον ποντιακό χορό ως αεροβική γυμναστική, για την οποία εκδόθηκε και το βιβλίο «Ο ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση». Επίσης υπάρχει τμήμα εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας, ενώ λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη».
Ποιες είναι οι δράσεις του Συλλόγου;
«Ο Σύλλογός μας διοργάνωσε μία μεγάλη έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο φουαγέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και στο φουαγέ του Δημαρχείου Κορδελιού – Ευόσμου και την επισκέφθηκαν πλήθος κόσμου και σχολείων. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής διοργανώσαμε έναν μεγάλο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την προσφυγιά. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης εκδόθηκε το λεύκωμα «Προσφυγιά, η πληγή των λαών. 1919-2019, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Διοργανώνουμε όμως και εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνουμε το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων στους δρόμους του Ευόσμου με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των επαγγελματιών της περιοχής. Η πανδημία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον Σύλλογό μας όπως και σε όλους τους συλλόγους. Προσπαθούμε βέβαια τώρα να φέρουμε τη λειτουργία του Συλλόγου και τα τμήματά του σε μια κανονικότητα προκειμένου να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας».
Συνέντευξη στους Μαρία Κιρκμαλή, Κωνσταντίνο Μπίτη, Σταυρούλα Μπίτη