Πρόσκληση για βόλτα!

Η περιήγηση στην περιοχή μας δεν περιλαμβάνει μόνο τις τωρινές ομορφιές της, αλλά και «ματιές» στην ιστορία της

Ποιος δεν θέλει να περπατήσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να χαθεί στους δρόμους του κέντρου, να ανέβει στα Κάστρα; Και ενώ το κέντρο της πόλης είναι μια σταθερή αξία, όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον Εύοσμο. Μαζί θα περπατήσουμε και θα νιώσουμε πώς είναι να ζεις εδώ! Φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια και ραντεβού στον Κάτω Εύοσμο.

Το στρατόπεδο Παπακυριαζή και το Δημοτικό Αθλητικό Πάρκο Ευόσμου είναι η αφετηρία της περιήγησής μας. Στην περιοχή υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις και μπάσκετ και αθλούνται καθημερινά πολλοί άνθρωποι.

Στην οδό Μικράς Ασίας βρίσκεται και το κτιριακό συγκρότημα της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), χωρίς χρήση σήμερα. Μέσα σε αυτό κρύβεται η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, όταν ο καπνός αποτελούσε πολύτιμο εμπόρευμα για την οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης.

Μονοκατοικίες
από μια άλλη εποχή

Καθώς ανεβαίνουμε, συναντάμε κάποιες κατοικίες που μας θυμίζουν μια άλλη εποχή, μονοκατοικίες με αυλές και σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις. Παλαιότερα σε όλον τον Εύοσμο υπήρχαν διάσπαρτα μικρά σπίτια και το ρέμα δίπλα στο σχολείο μας κατέβαινε όλη την οδό Μουσών μέχρι το Κορδελιό.

Στην προετοιμασία της βόλτας μας προέκυψε και μια ιστορία: τα ταξί δεν πλησίαζαν παλιά εύκολα την περιοχή αυτή, καθώς φοβόντουσαν μην τους κλέψουν ή ότι δεν θα έβρισκαν πελάτη για την επιστροφή. Σήμερα υπάρχουν πολλές πιάτσες ταξί αλλά εμείς θα περπατήσουμε και μάλιστα στο πλέον κατάλληλο μέρος.

Η οδός Αντώνη Τρίτση στον Εύοσμο είναι από τις πιο γνωστές, μαζί με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Μαιάνδρου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ονομάζεται Νέα Πολιτεία. Ενας βασικός λόγος για τον οποίο ονομάστηκε έτσι είναι γιατί τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων στα παλαιότερα χρόνια ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, οπότε υπήρχαν χωράφια εδώ και πολλά οικόσιτα ζώα.

Αντίθετα, τώρα θα δούμε ανθρώπους που κάνουν βόλτα με τους σκύλους τους, περπατούν, τρέχουν ή αθλούνται στα υπαίθρια γυμναστήρια. Στη μία της πλευρά, γιατί στην άλλη υπάρχουν κάθε είδους χώροι εστίασης.

Πεζογέφυρες για μετακινήσεις
αλλά και για… συνάξεις

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και χαρακτηριστικό δείγμα προόδου είναι οι πεζογέφυρες. Κατασκευάστηκαν για να ενώσουν τη Νέα Πολιτεία με την Ανω Πολιτεία οι οποίες χωρίζονται από την εσωτερική περιφερειακή.

Στις πεζογέφυρες θα συναντήσεις ανθρώπους που μετακινούνται μεταξύ των δύο περιοχών αλλά και πολλούς νέους, οι οποίοι σε μικρές παρέες κάθονται και ακούν μουσική, συζητούν και βγαίνουν φωτογραφίες με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Δεν θα μείνουμε πολύ εδώ, αλλά θα κατέβουμε προς την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Ο παλαιότερος μεταβυζαντινός ναός της Δυτικής Θεσσαλονίκης χτίστηκε περίπου το 1818. Θα σας πω και μια πληροφορία που άκουσα, ότι ήταν χαμηλά χτισμένος, με σκοπό να μην είναι ευδιάκριτος, καθώς η περίοδος ανέγερσής του συμπίπτει με τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα μέσα του εικοστού αιώνα χτίστηκε δίπλα ένα μεγάλου μεγέθους καμπαναριό. Η ενορία φημίζεται για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στην κοινότητα. Εμείς μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα στην αυλή του και να ξεκουραστούμε κάτω από τα δέντρα, σε ένα μέρος που μοιάζει κρυμμένο ανάμεσα στις οικοδομές.

Πώς μεταμορφώθηκε με
τα χρόνια η πλατεία Ευόσμου

Και για το τέλος: πλατεία Ευόσμου! Εδώ βρίσκεται ο ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το Δημαρχείο. «Το μόνο που υπήρχε στην περιοχή ήταν δύο παντοπωλεία, δύο ταβέρνες, αλλά και δύο εποχικοί κινηματογράφοι» σύμφωνα με αναφορές των ντόπιων. Με την πάροδο του χρόνου τα χωράφια αντικαταστάθηκαν από άσφαλτο, ο χώρος πεζοδρομήθηκε, άνοιξαν χώροι εστίασης, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα, κάθε ημέρα, όλη την ημέρα, θα συναντήσεις ανθρώπους κάθε ηλικίας και όχι μόνο από τον Εύοσμο! Ελα κι εσύ μια βόλτα στα μέρη μας!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.