«Πολιτικοποιημένος είναι αυτός ο οποίος ενδιαφέρεται για τα κοινά, ενημερώνεται και προβληματίζεται για ό,τι συμβαίνει στη χώρα του, έχει άποψη για τα πολιτικά θέματα και συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου με την ψήφο του, την οποία δεν απεμπολεί, για να ικανοποιήσει προσωπικά του συμφέροντα», όπως αναφέρει ο Αντώνης Παπαοικονόμου, διδάσκων Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο σημερινός νέος πολιτικοποιείται πρώτα με τη συμμετοχή του στις εκλογές των μαθητικών συμβουλίων. Βέβαια, πριν από τις εκλογές οι υποψήφιοι δεν παρουσιάζουν τα προγράμματά τους ενώ επιλέγονται με σκοπό κυρίως τη διοργάνωση μιας πολυήμερης εκδρομής. Ως μαθήτρια και μέλος μαθητικού συμβουλίου, όμως, θα ήθελα και άλλες δραστηριότητες, όπως οργάνωση εκδηλώσεων, φροντίδα καθαριότητας, επίλυση συγκρούσεων.
Ενας άλλος τρόπος είναι η συμμετοχή του σε μη νόμιμες μορφές πολιτικής, όπως οι καταλήψεις. Οι μαθητές θεωρούμε ότι ο τρόπος αυτός αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας. Αυτό ισχύει γιατί μέσα από τις καταλήψεις εκφράζουμε παράπονα και τυχόν ανησυχίες αλλά έχουν συνέπειες νομικές και κοινωνικές. Ωστόσο, η κατάληψη δημοσίου κτιρίου είναι μια πράξη παράνομη. Επίσης, τα μαθήματα που χάνονται θα πρέπει να αναπληρωθούν σε περίοδο διακοπών ή με παράταση του σχολικού έτους. Αραγε, είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις συνέπειες;
Τέλος, πρόσφατα έμαθα ότι μπορούμε να συμμετέχουμε σε δημοτικά συμβούλια νέων. Είναι δομές ενεργητικής συμμετοχής νέων ηλικίας από 15 έως 30 ετών του δήμου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Οι σύμβουλοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Ορισμένα συμβούλια, όπως αυτά των δήμων Θεσσαλονίκης και Θέρμης, είναι πολύ δραστήρια. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να… παίρνετε ιδέες!