Η πρώτη σοβαρή απόφαση που πρέπει να πάρουμε στη ζωή μας είναι η επιλογή επαγγέλματος και κατά συνέπεια σπουδών, και αυτή επηρεάζεται κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες. Για να εξακριβώσουμε την επίδραση που ασκούν, ζητήσαμε από 155 μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο.
Σύμφωνα με αυτό, το 70,1% των μαθητών δήλωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες τούς επηρεάζουν στο να επιλέξουν τις σπουδές της αρεσκείας τους. Ενα 43%, πάντως, δήλωσε πως θεωρεί πολύ και πάρα πολύ πιθανό να βρουν εργασία αντίστοιχη με το αντικείμενο σπουδών τους, αλλά ένα ποσοστό 21% θεωρεί μάλλον δύσκολη την εύρεση εργασίας που θα εξασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία τους. Τέλος, ένα συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων, 86,4%, πιστεύει ότι η εργασία στην Ελλάδα δεν αμείβεται καθόλου ικανοποιητικά.
Τι γίνεται όταν καταστρέφονται τα όνειρά μας, κυρίως επειδή κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να βρει κανείς εργασία αντίστοιχη με το αντικείμενο σπουδών του;
Κατά τη γνώμη πολλών από εμάς, ο νέος δεν θα έπρεπε να επιλέγει με μοναδικό κριτήριο τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Ισως φταίει και το εκπαιδευτικό σύστημα που δυσχεραίνει τις δυνατότητές μας. Θα έπρεπε να μάθουμε να καλλιεργούμε το πνεύμα μας, ώστε να σκεφτόμαστε δημιουργικά. Παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία μαθητών, η ανάθεση εργασιών σε ομάδες. Επιπλέον, πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε ρίσκα, για να βρεθούμε έτοιμοι μπροστά στο αβέβαιο μέλλον.
Καταλήγουμε, επομένως, στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αρκεί η Πολιτεία να στρέψει την προσοχή της στις πραγματικές ανάγκες των εφήβων, για να μη χρειαστεί αυτοί να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες χώρες.