Ο Αλαν Τούρινγκ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 23 Ιουνίου 1912. Το ταλέντο του στα μαθηματικά αποκαλύφθηκε σε ηλικία 13 ετών, παρότι τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν από τους καθηγητές του «ακατάστατα και πρόχειρα». Η πρώτη νοητή μηχανή, που τη δημιούργησε το 1937 και την ονόμασε Αυτόματη Μηχανή, είναι ο σημερινός υπολογιστής και οι τότε διάτρητες ταινίες είναι πλέον τα σύγχρονα προγράμματα. Η «μηχανή του Turing», όπως ονομάζεται, διδάσκεται μέχρι σήμερα στις πανεπιστημιακές σχολές Πληροφορικής σε όλον τον κόσμο, παρά την τεράστια εξέλιξη στην επιστήμη των υπολογιστών. Πρόκειται για ένα νοητικό πείραμα στο οποίο – βασιζόμενοι στις αρχές του – μπορούμε να δούμε τα όρια ενός ηλεκτρικού υπολογιστή σε ό,τι αφορά τη νοημοσύνη του.
Αυτός, λοιπόν, ο ιδιοφυής μαθηματικός ανέπτυξε τεχνικές πάνω στην κρυπτανάλυση και «έσπασε» πολλούς κωδικούς των Γερμανών καθώς και της μηχανής Enigma, της ειδικής γραφομηχανής που είχαν εφεύρει οι γερμανοί επιστήμονες της εποχής για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους Συμμάχους να κερδίσουν τη μάχη του Ατλαντικού, κάτι που υπολογίζεται ότι μείωσε τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά δύο χρόνια και έσωσε έτσι εκατομμύρια ζωές.
Ο Τούρινγκ πέθανε στις 7 Ιουνίου 1954 στα 42 του χρόνια από δηλητηρίαση, ενώ διεξήγε πειράματα στην ηλεκτρόλυση. Ενα μισοφαγωμένο μήλο που βρέθηκε δίπλα του περιείχε κυάνιο. Αυτοκτονία, ατύχημα ή δολοφονία; Μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο ερώτημα.
Το λογότυπο γνωστής εταιρείας πληροφορικής, ένα μισοφαγωμένο μήλο, λέγεται ότι επιλέχθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της Πληροφορικής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλά προβλήματα για τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε λύση για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιλύθηκαν με τη χρήση και την ανάπτυξη των μαθηματικών, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα της πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων.