Η σωματειακή-συλλογική οργάνωση στον τόπο μας δεν ήταν πλούσια, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Το 1930 οι κάτοικοι προχώρησαν στην ίδρυση της ιστορικής για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ομάδας του Αγροτικού Αστέρα αλλά για 30 χρόνια η συλλογική οργάνωση παρέμεινε υποτονική έως ανύπαρκτη. Μολαταύτα, από τη δεκαετία του 1970 η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα άρχισε σταδιακά να αλλάζει. Ιδρύθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία των οποίων η δράση συνεχίζεται έως σήμερα.

Η αίσθηση της υποβάθμισης της περιοχής πείσμωσε τους κατοίκους της, οι οποίοι έδωσαν τεράστια ώθηση στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, εργαζόμενοι κοπιαστικά για τον σκοπό αυτόν.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσα από την κατακόμβη του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ άλλοι εκφράστηκαν μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία, διοργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές, μία καινοτομία της εποχής για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η ανάγκη για την καλλιέργεια του πνεύματος αλλά και για τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και του πολιτισμού, που οδήγησε στη γέννηση των πολιτιστικών λαογραφικών συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι», που ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα γονέων-κατοίκων της περιοχής με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο «Πήγασος» και πολλοί άλλοι. Η συνέχιση της προβολής πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων με ποιοτικό περιεχόμενο είναι απαραίτητη για τις νέες γενιές.

Των Μαρίας Κιρκμαλή, Κωνσταντίνου Μπίτη, Σταυρούλας Μπίτη