Αναπτύσσοντας απότομα ταχύτητα προς την επιστημονική πρόοδο και την αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση, είναι βέβαιο πως αφήνουμε πίσω άλλες αναγκαιότητες. Μία από αυτές είναι το περιβάλλον και η αλήθεια είναι ότι το έχουμε παραμελήσει τελευταία.
Ας κοιτάξουμε το μικρό παγκόσμιο χωριό μας. Καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αυστραλία… Η λίστα είναι ατελείωτη. «Μα ποιος νοιάζεται για αυτές τις μακρινές χώρες;» θα αναρωτηθεί κάποιος και θα έχει δίκιο, αν δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του. Μήπως όμως η κοντινή μας περιβαλλοντική πραγματικότητα είναι καλύτερη;
Σας γράφουμε από τον Εύοσμο, περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους δήμους της Ελλάδας. Η εγγύτητα με τη βιομηχανική ζώνη μάς «εξασφαλίζει» δυσοσμία και κακή ποιότητα αέρα
– λόγω της οποίας αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Σύντομα, μάλιστα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να «μετρήσουμε» την ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας και να παρατηρήσουμε πώς μεταβάλλεται αυτή σε κάθε εποχή, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Climate Detectives» στο θα συμμετέχει το σχολείο μας.
Κατά πάσα πιθανότητα, η λύση του παραπάνω προβλήματος φαίνεται σαφής. Απομάκρυνση των βιομηχανιών.
Ομως, η απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών, στις οποίες εργάζεται πολύς κόσμος της περιοχής μας, θα επέφερε σημαντικές κοινωνικές συνέπειες. Συνεπώς, πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο εφικτές λύσεις, όπως η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα φουγάρα των εργοστασίων με σκοπό τη μείωση της δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού. Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, να αφιερώσουμε την ενέργειά μας και σε περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία διαμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε. Διαφορετικά, μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας σαν να μην υπάρχει αύριο, αγνοώντας πλήρως τις απειλές για την επόμενη μέρα και τις πιθανές συνέπειες των πράξεών μας.