«Οφείλουμε να θυμόμαστε, να τιμούμε και να εξιστορούμε τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, αλλά και τον ξεριζωμό» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Δημήτρης Γιαννακόπουλος, θυμίζοντας ότι ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αποτελεί ιστορική συνέχεια των Μικρασιατών που διέπρεψαν στα γράμματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στο εμπόριο. Ιδού τι μας είπε:
Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας;
«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό να διατηρήσει και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας όταν ήρθαν στην Ελλάδα διωγμένοι από την «Πατρίδα», φέρνοντας μαζί τους μνήμες, ιστορίες, ήθη και έθιμα».
Για ποιον λόγο επιλέξατε να δημιουργήσετε τον Σύλλογό σας στον Δήμο Ευόσμου;
«Οπως είναι ευρέως γνωστό, η πλειοψηφία των κατοίκων του Ευόσμου κατάγεται από τη Μ. Ασία και αγκάλιασε με απεριόριστη αγάπη αυτή μας την προσπάθεια, βοηθώντας τον Σύλλογό μας με την εμπειρία, τις θύμησες και προπάντων με τον άσβεστο πόθο να μας μεταδώσουν όσα έζησαν εκείνη την περίοδο και ό,τι είχαν μάθει από τους δικούς τους προγόνους.
Το παλιό οθωμανικό τσιφλίκι Χαρμάνκιοϊ (Harman – μείγμα) έγινε ο τόπος στον οποίο άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα προσπάθησαν να συνυπάρξουν αρμονικά και να συγγράψουν τη νεότερη ιστορία τους. Και τα κατάφεραν. Η συλλογική και προσωπική τραγωδία των προσφύγων χάρη στον αγώνα τους έφερε την οικονομική, πολιτιστική και πνευματική δημιουργία στον ελλαδικό χώρο».
Ποιες είναι οι δράσεις σας;
«Κάθε χρόνο αναβιώνουμε το έθιμο του «Κλήδονα», ένα πανάρχαιο έθιμο, στο οποίο συμμετέχουν πολλά χορευτικά συγκροτήματα από όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, σε συνεργασία πάντα με τον δήμο μας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε Σεπτέμβρη τιμάμε την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο.
Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αποστακτήριο και τον Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης», οργάνωσε τελετές στις αρχές Νοεμβρίου και βράβευσε τα καλύτερα έργα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο για τη Μικρασιατική Καταστροφή στις κατηγορίες «διήγημα» και «ποίηση»».
Ποιες άλλες δραστηριότητες έχει ο Σύλλογος;
«Το 2000 δημιουργήθηκε το χορευτικό μας τμήμα με υπεύθυνο τον χοροδιδάσκαλό μας κ. Γ. Κυνηγόπουλο, το οποίο έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, αποσπώντας την πρώτη θέση στην Αλγερία και εξίσου καλές θέσεις στην Κίνα, στην Πορτογαλία, στα Κανάρια Νησιά, στη Φινλανδία, στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στην Κύπρο. Επίσης, το 2004 δημιουργήσαμε χορευτικά τμήματα για τους μικρούς μας χορευτές. Είναι ένα εξίσου πολύ ενεργό τμήμα, συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις του δήμου μας καθώς και των όμορων δήμων. Το 2006 δημιουργήθηκε το τμήμα της χορωδίας του Συλλόγου μας με υπεύθυνο τον χοράρχη μας κ. Γ. Τσάμη, το οποίο αποτελείται από 40 άτομα. Είναι εν ενεργεία, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις του Συλλόγου αλλά και σε διάφορες συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2022 η χορωδία κατάφερε με την επιμέλεια του χοράρχη να δημιουργήσει ένα συλλεκτικό μουσικό CD με τραγούδια αφιερωμένα στον Κουκλουτζά και στο Κορδελιό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δημιουργώ» και του δήμου μας. Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αποτελεί ιστορική συνέχεια των Μικρασιατών που διέπρεψαν στα γράμματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στο εμπόριο.
Οφείλουμε να θυμόμαστε, να τιμούμε και να εξιστορούμε τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, αλλά και τον ξεριζωμό».
Συνέντευξη στους Δέσποινα Καραμανίδου, Μαρία Κιρκμαλή, Ευαγγελία Κρίντζαλη, Κωνσταντίνο Μπίτη, Σταυρούλα Μπίτη