Σύμφωνα με τον μαστιχοπαραγωγό Αρίσταρχο Σαρρή «η μοναδικότητα του προϊόντος, η ευρεία ζήτησή του, αλλά και η εξασφαλισμένη τιμή του ωθούν τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους να ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας». Ετσι, περιορίζεται η ανεργία στη Χίο, αλλά ταυτόχρονα οι νέοι παραμένουν στον τόπο τους, οικοδομούν τη ζωή και δημιουργούν τις οικογένειές τους στο νησί. Η καλλιέργεια της μαστίχας ώθησε νέους που κατάγονται από τη Χίο να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της μαστίχας στα εδάφη των παππούδων τους, όπως ο κ. Σαρρής.

Ο ίδιος είναι 28 ετών, με καταγωγή από το χωριό Ολύμποι, γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα καλοκαίρια, όταν ήταν παιδί, επισκεπτόταν τους παππούδες του στο χωριό και του άρεσε να πηγαίνει να τους βοηθάει στους σχίνους. Εχει σπουδάσει μηχανικός οχημάτων, δεν κατάφερε όμως να βρει ανάλογη δουλειά στην πρωτεύουσα και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να έρθει στη Χίο και να εκμεταλλευτεί τα χωράφια των παππούδων του.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικονομικών μεταναστών οι οποίοι ήρθαν τυχαία στη Χίο, απασχολήθηκαν ως εργάτες γης στην καλλιέργεια της μαστίχας και σήμερα έχουν φέρει τις οικογένειές τους, έχουν αγοράσει ή ενοικιάσει χωράφια και όλοι ασχολούνται με την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων προσδίδοντας ζωή στις περιοχές της Νότιας Χίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στο προϊόν που λέγεται μαστίχα απασχολούνται σήμερα περί τα 4.000 άτομα. Από αυτούς οι μαστιχοπαραγωγοί είναι περίπου 1.650 (20% κατ’ επάγγελμα μαστιχοπαραγωγοί και 80% ασκούν άλλο επάγγελμα και έχουν τη μαστίχα ως δεύτερη δουλειά), ενώ 2.230 περίπου είναι τα άτομα που απασχολούνται στα χωράφια. Ακόμα, υπάρχουν οι υπάλληλοι της Ενωσης και του εμπορικού μέρους της.

Τα «χρυσά δάκρυα της Χίου», ο θησαυρός της, κρατά ζωντανό το νησί, προσφέροντας εργασία και παραμονή των νέων στον τόπο τους, διατηρώντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και εξασφαλίζοντας το μέλλον του νησιού μας, προβάλλοντας τη Χίο αλλά και τη χώρα μας στα πέρατα της Γης.