Τη Βιβλιοθήκη της Δράμας δεν μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι την επισκέπτονται συχνά. Φέτος, ωστόσο, η περιήγηση στο εσωτερικό της στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας, αποκάλυψε τη βαθιά αξία της και όλους τους λόγους για τους οποίους οι επισκέψεις μας εκεί πρέπει να… πυκνώσουν. Ακόμη πιο σαφής για αυτούς τους λόγους ήταν στη συνομιλία μας ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Δημήτρης Λουλόπουλος.
Πότε ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη στην πόλη μας;
«Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας ιδρύθηκε το 1953».
Ποιες υπηρεσίες προσφέρει στο κοινό;
«Η Βιβλιοθήκη εδώ και χρόνια προσφέρει πολλές υπηρεσίες στο κοινό. Αρχικά, δανειστικές. Μπορείτε οι μαθητές – και όχι μόνο – να δανείζεστε διάφορα βιβλία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Υπάρχει μία ευρεία γκάμα από κλασικά βιβλία, αλλά και από νέες εκδόσεις. Οι αναγνώστες μπορούν να δανειστούν, αλλά και να ανανεώσουν τις κρατήσεις τους μέσω της διεύθυνσης www.drama.publiclibrary.gr. Υπάρχει, επίσης, το σύστημα διαδανεισμού. Μπορείτε, δηλαδή, να ζητήσετε ένα βιβλίο και να σας το φέρουμε από άλλη Βιβλιοθήκη, μια και υπάρχει δίκτυο Βιβλιοθηκών που συνεργάζονται».
Μία από τις αίθουσες που μας άρεσε, ήταν αυτή με τους υπολογιστές και τον βιντεοπροβολέα.
«Οπως είδατε, στη βιβλιοθήκη υπάρχουν υπολογιστές με σύνδεση στο Ιντερνετ που μπορούν να χρησιμεύσουν στον εκάστοτε χρήστη για αναζήτηση πληροφοριών. Μπορείτε, λοιπόν, να έρχεστε εδώ και να αναζητάτε υλικό και να εργάζεστε για τις δράσεις που σας αναθέτουν στο σχολείο».
Υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης ή φωτοτύπησης;
«Φυσικά. Μπορείτε να εκτυπώνετε και να φωτοτυπείτε τις πληροφορίες που βρίσκετε».
Αυτό που μας άρεσε κατά την ξενάγηση ήταν, επίσης, τα Media Lab!
«Ναι, είναι κάτι που αρέσει πολύ στους νέους. Στη Βιβλιοθήκη μας υπάρχει ένα εργαστήριο-mini studio. Οποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει χρήση του studio, για να ηχογραφήσει ή να δημιουργήσει ένα βίντεο με την κάμερα. Για να κάνει όμως χρήση του εξοπλισμού, πρέπει να κάνει ειδική αίτηση».
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στη Βιβλιοθήκη;
«Μπορείτε, πέρα από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να δείτε βίντεο, να δημιουργήσετε οπτικοακουστικό υλικό στα Media Lab. Υπάρχει ακουστικό υλικό, για να μάθετε ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, σουηδικά) και αίθουσα με τηλεόραση, για να παρακολουθήσετε κάποιο βίντεο ή ταινία και να κάνετε σε ομάδες κάποια δράση που σας έχει ανατεθεί στο σχολείο».
Το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά και έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, πώς μπορούμε να περάσουμε τις διακοπές μας αξιοποιώντας τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης;
«Εκτός από τον δανεισμό εξωσχολικών βιβλίων, που προτείνω σε όλα τα παιδιά, αλλά και στους συνδημότες μας, υπάρχει για όλα τα παιδιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά και εφήβους. Η καμπάνια έχει πανελλαδική απήχηση και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούνται από εθελοντές. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με τη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και συνεχίζεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρέπει, όμως, τον καιρό των εγγραφών τα παιδιά να κάνουν έγκαιρα εγγραφή, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση».