Εκεί που πετούν οι Μαυραετοί

Πώς η ιστορία της Δόξας, μιας ομάδας ποδοσφαίρου, πηγαίνει βήμα-βήμα με την πορεία μιας πόλης – Οι απαρχές, οι επιτυχίες, οι μεγάλοι παίκτες.

Δόξα Δράμας, ένα όνομα, μία πόλη! Μία ομάδα έντεκα ανδρών ή μία ομάδα όλων των Δραμινών; Δόξα Δράμας, δύο λέξεις με μεγάλη σημασία. Ασπρη και μαύρη όλη η πόλη. Πνεύμα, ψυχή, πάθος! Από το παρελθόν έως και τώρα, δεν σταματάμε ποτέ. Η Δόξα Δράμας είναι η ιστορία μιας πόλης. Δύσκολα την αγνοεί κανείς. Ανέβασε την πόλη, την κατέβασε και την ξανανέβασε. Η Δόξα Δράμας είναι η καρδιά της πόλης, είναι ο σύνδεσμος όλων των παιδιών και των μεγάλων.

Είναι το γήπεδο, πολλοί άνθρωποι και πολλά χρόνια ύπαρξης και εμπειρίας. Αυτό είναι η Δόξα μας. Αρχικά, η ιστορία της είναι μεγάλη. Ξεκινάει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και την ανάγκη των άγγλων στρατιωτών που βρίσκονταν τότε στη Δράμα, ως μέρος των Συμμαχικών Δυνάμεων για την απελευθέρωση περιοχών της Μακεδονίας, να διασκεδάσουν μετά τον σκληρό πόλεμο. Οταν άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο, βλέποντάς τους τα παιδιά των Δραμινών άρχισαν να παίζουν μαζί τους και τους άρεσε το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο και με τα γύρω χωριά με αυτοσχέδιες μπάλες από κουρέλια.

Η ίδρυση της ομάδας

Επειτα από λίγο καιρό, ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα, η Δόξα Δράμας, που αρχικά ονομάστηκε «Πηλεύς». Ιδρυτές ήταν οι Κόκκινος, Σιμόπουλος, Κωνσταντινίδης, Τζήμας, Βαγενάς, Αναγνώστου, Αθανασιάδης και οι αδελφοί Περβανά. Μετά από έναν χρόνο, το 1919, αυξήθηκαν τα στελέχη με τους Παπαλούση, Φέσσα, Καπανίκη, Πολυχρονίδη και Πεντζίκη. Ετσι, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Σύλλογος Σωματικής Αγωγής «Η Δόξα».

Η Δόξα απέκτησε μπάλες, καθώς και ομοιόμορφες φανέλες με έμβλημα το τριφύλλι. Οι φανέλες αποφασίστηκε να είναι μαύρες, για να τιμηθούν οι νεκροί του αιματηρού πολέμου. Αργότερα, έμβλημα της ομάδας έγινε ο μαύρος αετός, χαρίζοντας στην ομάδα (αλλά και στους φίλους της) το προσωνύμιο «Μαυραετοί».

Οι επιτυχίες της Δόξας υπήρξαν πολλές. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όχι μόνο βρέθηκε τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αποτελώντας την πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε στον τελικό, αλλά προκρίθηκε και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τρεις φορές, το 1956-57, 1957-58, 1958-59.

Τις τρεις χρονιές που έφτασε στα τελικά του Κυπέλλου (1954, 1958 και 1959) ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, όμως στην προσπάθειά της κατάφερε να νικήσει τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, τον Πανιώνιο δύο φορές και άλλες ομάδες μεγάλων πόλεων. Επίσης, τις σεζόν 1951-52 και 1954-55 κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά, όμως αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Η πορεία της στο πρωτάθλημα

Εκτός από τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, η Δόξα Δράμας έπαιζε στην Α’ Εθνική Κατηγορία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και κατέβηκε για μερικές σεζόν στη Β’ Εθνική, κατάφερνε να κερδίζει την επάνοδό της. Συγκεκριμένα, έπαιξε στην Α’ Εθνική τις σεζόν 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1963-64,1964-65. Επειτα, έπεσε για 14 χρονιές και επανήλθε το 1979-80. Εως και τη σεζόν 1994-95 αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική, εκτός από τη σεζόν 1987-88. Στη συνέχεια, έπεσε στη Β’ Κατηγορία.

Επειτα από τρίχρονη παρουσία στη Β’ Εθνική κατέβηκε στη Γ’ Εθνική και αργότερα για πρώτη φορά υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική Κατηγορία. Αγωνίστηκε σε αυτή την κατηγορία για τέσσερα χρόνια και κέρδισε την επάνοδό της στη Γ’ Κατηγορία. Μετά από κάποιες σεζόν λόγω οικονομικών προβλημάτων έπεσε ξανά στη Δ’ Εθνική και ξανανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Στη Γ’ Εθνική κατάφερε να βγει πρώτη και ανέβηκε στη Β’ Εθνική μετά από έντεκα χρόνια.

Μετά από δύο σεζόν στη Β’ Εθνική κατάφερε να ξανανέβει στη μεγάλη κατηγορία (Super League) την περίοδο 2011-12, δεκαέξι χρόνια έπειτα από την τελευταία παρουσία της. Δεν κατάφερε ωστόσο να παραμείνει στην κατηγορία και υποβιβάστηκε στη Football League, στην οποία αγωνίστηκε για μία μόνο σεζόν. Τελικά, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, η ομάδα αναγκάστηκε να πέσει στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Από το 2014 έως σήμερα η Δόξα Δράμας αγωνίστηκε για τρεις σεζόν στη Γ’ Εθνική και λόγω της πτώσης του Αγροτικού Αστέρα και της απόσυρσης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, η Δόξα ανέβηκε πάλι στη Football League. Eμεινε τέσσερις σεζόν εκεί με καλές εμφανίσεις, όμως το 2021 υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική, ενώ εφέτος αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Δράμας, όπου είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα.

Οι σημαντικοί παίκτες

Η Δόξα Δράμας έχει αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές, κάποιοι από τους οποίους έκαναν καριέρα σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές περιλαμβάνονται οι Γρηγόρης Κουγιουμτζής, Τάκης Λουκανίδης, Αλέκος Ναλμπάντης, Σάββας Τσοκαταρίδης, Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, Κυριάκος Τοχούρογλου, Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα, Μιχάλης Ιορδανίδης και Γιώργος Κοτρίδης. Επίσης, κάποιοι παίχτες ήταν διεθνείς, ενώ φορούσαν τη φανέλα της Δόξας. Αυτοί ήταν οι Τάκης Λουκανίδης, Παύλος Γρηγοριάδης, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και Γιώργος Δαύκος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.