Μόνο επικριτές ή επιτήδειοι μπορεί να ισχυρίζονται πως δεν κατάλαβαν τι συνέβη στις ευρωεκλογές.
Διότι αυτό που συνέβη είναι και προφανές και απλό.
Η ΝΔ δεν συνομίλησε ποτέ στην πραγματικότητα με τους ψηφοφόρους, δεν άγγιξε εκείνα που τους νοιάζουν και πολλοί προτίμησαν να πάνε για μπάνιο αντί να ακούν διαλέξεις αυταρέσκειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Κασσελάκη μίλησε μεν ακατάπυστα, αλλά μέσα σε έναν παροξυσμό φλύασρου ναρκισσιμσού και λέγοντας αδιάφορα πράγματα με πολλές selfies.
Το ΠαΣοΚ μίλησε πιο βαρετά αλλά περίπου όπως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι ψηφοφόροι είχαν ήδη απορρίψει σε προηγούμενες εκλογές.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνει και τα τρία. Αποτελεί όμως ήδη παρελθόν.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν άμεση διασύνδεση με τη διακυβέρνηση της χώρας και τα εσωτερικά της επίδικα.
Τα υπόλοιπα θα τα βρουν τα κόμματα και οι αρχηγοί τους.
Ηδη ο Πρωθυπουργός πασχίζει να φτιάξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με παλιά και νέα υλικά, ενώ οι άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν ή να κανονίσουν τις διακοπές τους.
Λογικό. Διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι «τα σημαντικά και τα σπουδαία» συμβαίνουν μακριά από εδώ και χωρίς να πολυνοιάζονται για τις επαρχιώτικες φιλονικίες μας.
Από αύριο Δευτέρα αρχίζει η διαμόρφωση μιας νέας ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δύο πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Γάζα, μας περιβάλλουν πάντα.
Μακάρι να κλείσουν οι εκκρεμότητες το ταχύτερο αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Ιδίως όταν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία βιώνουν μια εσωτερική αποσταθεροποίηση με άγνωστη κατάληξη, ενώ περιμένουμε και τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Είναι δυνατόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας να συντελεστεί μια πραγματική ευρωπαϊκή επανεκκίνηση; Κανείς δεν μπορεί να το διαβεβαιώσει, ενδεχομένως ούτε να το υποψιαστεί. Παρότι είναι τόσο απαραίτητο.
Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις εξαργυρώνοντας τη δική της σταθερότητα. Κι αυτό από μόνο του είναι θετικό. Αλλά δεν είναι αρκετό.
Η επιστροφή μιας πρόσφατα τραυματισμένης και απαξιωμένης χώρας στο ευρωπαϊκό προσκήνιο θέλει σοβαρή, μεθοδική δουλειά από την κυβέρνηση και όχι μόνο.
Εχουμε βεβαίως μπροστά μας τρία χρόνια χωρίς εκλογές, τα οποία θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την απαραίτητη αποφόρτιση των παθών και νηφαλιότητα.
Αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Μην τρέφουμε πολλές αυταπάτες.