Γαλλικές ζημιές

Αν οι προβλέψεις επαληθευθούν, το μετεκλογικό μέλλον της Γαλλίας προμηνύεται δύσκολο και πάντως αχαρτογράφητο

Μια ανώδυνη διαδικασία όπως οι ευρωεκλογές έστρωσε το χαλί σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να αναστατώσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα για τον πρώτο γύρο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται καθαρά η αμετανόητη Ακροδεξιά και την ακολουθεί μια αριστερή συμμαχία ανισόρροπων.

Αν οι προβλέψεις επαληθευθούν, το μετεκλογικό μέλλον της Γαλλίας προμηνύεται δύσκολο και πάντως αχαρτογράφητο.

Μαζί της όμως θα κλυδωνιστεί και όλη η Ευρώπη, της οποίας η Γαλλία αποτελεί κεντρικό στοιχείο ισορροπίας.

Φυσικά ίσως είναι νωρίς ακόμη για δάκρυα. Δεν είναι βέβαιο (και μάλλον δύσκολο…) ότι θα συγκεντρώσουν οι ακροδεξιοί ή οι αριστεροί την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση. Ακόμη δυσκολότερο θα είναι να συνεργαστούν.

Κυρίως όταν ο πρόεδρος είναι συνταγματικά ισχυρός και τα αντίβαρα στη γαλλική κοινωνία λειτουργούν.

Προφανώς δεν είναι δημοκρατικά θεμιτό να αποκλείεται εξ ορισμού από την άσκηση της εξουσίας το 30%-35% των Γάλλων που τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν σταθερά «ακροδεξιά».

Από την άλλη πλευρά όμως το 1/3 μιας κοινωνίας δεν είναι η πλειοψηφία.

Το οξύμωρο είναι πως μια κεντρώα προεδρική προσωπικότητα όπως ο Μακρόν καταλήγει στο μέσο της δεύτερης θητείας του σε μια ενίσχυση των άκρων.

Πιθανώς οι πολιτικές και ιδεολογικές ερμηνείες να έπονται των ψυχολογικών. Και άλλωστε ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης δεν φόβισε ποτέ όσους μανιακά την επιζητούν.

Αλλά οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όπως ψηφίζουν. Ετσι λειτουργούν οι δημοκρατίες και δεν θα το αλλάξουμε τώρα επειδή ψηφίζει η Γαλλία.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς θα περιοριστούν οι ζημιές. Το ευρωπαϊκό σύστημα και η διεθνής οικονομία προσφέρουν έναν βαθμό ασφάλειας, τον οποίο ο απλός ρεαλισμός ενισχύει.

Το 2022 η Λεπέν υποσχόταν ότι η Γαλλία θα φύγει από το ευρώ και τώρα άρχισε να κουβεντιάζει μήπως δεν φύγει ούτε από το ΝΑΤΟ – η άλλη μεγάλη υπόσχεσή της…

Το ευρωπαϊκό σύστημα όμως δεν τα λύνει όλα. Καλώς ή κακώς, μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία θα είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ακόμη και με έναν πρόεδρο Μακρόν σε ρόλο σωφρονιστή δεν θα είναι εύκολη η συμβίωση μαζί της. Πάλι καλά που πρόλαβε (μάλλον) να ολοκληρωθεί η κατανομή των θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία της.

Για τα υπόλοιπα, καλό κουράγιο. Και κυρίως, καλό κουράγιο στους Γάλλους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.