Ολα δείχνουν ότι η αλγεινή περυσινή εμπειρία στην Ευρώπη με τις «αφρικανικές» θερμοκρασίες, την πτώση της στάθμης των ποταμών και των λιμνών και τις μεγάλες ελλείψεις τρεχούμενου νερού σε εκατοντάδες πόλεις θα επαναληφθεί. Οι περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά και στις βορειότερες περιοχές η ανησυχία είναι μεγάλη. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που αιφνιδιάστηκαν πέρυσι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως από την έλλειψη νερού.
Εφέτος πρώτο μέλημα της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού κυρίως στις νότιες επαρχίες. Διότι «η Νότια Γαλλία δεν είναι ακόμα ζεστή, αλλά ήδη διψάει», όπως γράφει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
Ο κίνδυνος λειψυδρίας
Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν πρόσφατα σε 19 διοικητικά διαμερίσματα του Νότου δεν απομακρύνουν τον κίνδυνο λειψυδρίας επειδή ουδόλως βελτιώνουν την κατάσταση των υπόγειων υδάτων, όπως σημειώνει το γαλλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.
«Η περίοδος αναπλήρωσης των υπόγειων υδάτων έχει τελειώσει από τις αρχές Απριλίου και οι βροχές που πέφτουν τώρα απορροφώνται από τη βλάστηση και τις επιφανειακές υδάτινες οδούς» εξηγεί στη «Les Echos» η υδρογεωλόγος Βιολέν Μπολτ. Το γαλλικό Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκτίμησε στις αρχές Μαΐου ότι τα τρία τέταρτα των υδροφόρων στρωμάτων είχαν επίπεδο κάτω από το κανονικό, «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση πρώιμης ξηρασίας για αυτή την εποχή του έτους». Πέρυσι το καλοκαίρι περίπου 700 δήμοι επλήγησαν από έλλειψη πόσιμου νερού. Την εφετινή σεζόν θα μπορούσαν να είναι δύο έως τρεις φορές περισσότεροι σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μέτρα και πρόστιμα
Το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης έχει θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού 28 διοικητικά διαμερίσματα – 12 περισσότερα από πέρυσι. Κατάρτισε επίσης έναν κατάλογο με προτεραιότητες για τις χρήσεις νερού. Δεν τίθεται ζήτημα για όσους καταναλώνουν νερό για θέματα υγείας και πολιτικής ασφάλειας ή επίσης για πόσιμο νερό και για αποχέτευση. Αυστηροί περιορισμοί νερού έχουν τεθεί στους αγρότες, στις επιχειρήσεις και βέβαια στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών δεξαμενών κολύμβησης, που απειλούνται με πρόστιμα που φθάνουν τα 7.500 ευρώ.
Πρωτοφανείς εντάσεις
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς εντάσεις σε πολλές κοινότητες. Εννέα δήμαρχοι στην περιοχή του Βαρ αποφάσισαν να παγώσουν τη χορήγηση νέων οικοδομικών αδειών για μια πενταετία! Για όσο χρόνο δηλαδή θα χρειαστούν για να αποκαταστήσουν τις διαρροές στο κοινό δίκτυο ύδρευσης που μοιράζονται από δύο πηγές της περιοχής και το οποίο εμφανίζει διαρροές που φθάνουν στο ένα τρίτο του πόσιμου νερού. «Απλώς δεν υπάρχει αρκετό νερό για όλους» εξηγεί ο Φρανσουά Καβαλιέ, δήμαρχος εδώ και 28 χρόνια του Καλιάν, μια περιοχή κοντά στην κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή όπου εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για οικοδομικές άδειες.
Από πέρυσι στα πολύ δημοφιλή τουριστικά χωριά της περιοχής οι δήμοι έθεσαν όρια στην κατανάλωση νερού και εγκατέστησαν στις παροχές έναν μηχανισμό που περιορίζει στο ένα έκτο τον ρυθμό ροής ύδατος. Σε περίπτωση αφαίρεσης ή παραποίησης της συσκευής επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάθε εβδομάδα από την προηγούμενη μέτρηση, που τεκμαίρεται ότι έχει «πειραχθεί» το σύστημα. «Είναι ο μόνος τρόπος να υποχρεωθούν κάποιοι ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για την κατάσταση» σημειώνει ο δήμαρχος του Σεγιάν Ρενέ Ουγκό.
«Κάθε σταγόνα μετράει»
Οπως φαίνεται στο γράφημα, η Γαλλία θεωρητικά δεν αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας. Αλλά εδώ και δύο-τρία χρόνια η κλιματική αλλαγή κατέλαβε εξαπίνης τις Αρχές, που πασχίζουν να «περάσουν» στους πολίτες το μήνυμα ότι πλέον «κάθε σταγόνα μετράει». Και με δεδομένη την υστέρηση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (μόνο το 1% των χρησιμοποιημένων υδάτων ανακυκλώνει η Γαλλία, όταν στη γειτονική Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8%, στην Ισπανία 14% και στο Ισραήλ 84%), ξεκίνησαν εσπευσμένα επενδύσεις για τη συλλογή και καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.
Δίχως να αποφεύγονται οι τριβές και οι αντιπαλότητες για τη διεκδίκηση «θησαυρών», όπως είναι τα 62 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού που βρίσκονται στην τεχνητή λίμνη του Σεν Κασιέν.
«Επενδύσαμε 67 εκατομμύρια στη λίμνη, αυτό το νερό είναι δικό μας» διακηρύσσει ο δήμαρχος Ρενέ Ουγκό. «Αποτύχαμε να προβλέψουμε την κλιματική αλλαγή. Κάθε σταγόνα μετράει τώρα κι αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και όχι έριδες» σημειώνει ο δήμαρχος των Καννών Νταβίντ Λινάρ, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Γαλλίας.
Μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Veolia ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο στην περιοχή και ήδη 70.000 κυβικά μέτρα από τα 9 εκατ. που απορρίπτονται στη θάλασσα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για πότισμα σε καλλιέργειες και κήπους. Η πόλη της Νίκαιας προγραμμάτισε τον Απρίλιο τη δημιουργία νέας μονάδας προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.