Ανεβαίνει ο «πυρετός» για μπίζνες στον τομέα της ενέργειας, με ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, για νέες συμφωνίες και εξαγορές. Η δυναμική για επενδύσεις στη χώρας μας παραμένει ισχυρή και αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια. Μεγάλα deals στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκονται στο προσκήνιο, αν και έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο… παρασκήνιο.
Τον παλμό δίνουν τα μεγάλα ενεργειακά «τζάκια» της χώρας – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, HELLENiQ ENERGY, Κοπελούζος – ανακατεύοντας την «τράπουλα» με νέες συμφωνίες. Παράλληλα, διεθνείς κολοσσοί μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα των ΑΠΕ.
Αιολικά πάρκα
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα «ψήνεται» ισχυρό deal μεταξύ της Corio Generation και ισχυρού εγχώριου ενεργειακού ομίλου για από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» παράγοντας της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και, εκτός απροόπτου, σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.
Η Corio, θυγατρική του αυστραλιανού fund Macquarie’s Green Investment Group, διαθέτει ένα pipeline θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανά τον πλανήτη μεγαλύτερο των 30 GW (γιγαβάτ).
Η δέσμευση της κυβέρνησης για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων 2,7 GW στην Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πληθώρας ξένων εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται stand-by αναμένοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπεράκτιων έργων ΑΠΕ καθώς και την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων.
Ηδη διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί έχουν συμπράξει, εντός της τελευταίας διετίας, με τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες και περιμένουν το πράσινο φως από τη νέα κυβέρνηση, όπως η Ocean Winds (κοινοπραξία των EDP Renewables και Engie) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners με τη Mytilineos, η αραβική Masdar με τη MORE (ο πράσινος βραχίονας της Motor Oil), η γερμανική RWE με τα ΕΛΠΕ, η βελγική Parkwind με την Intrakat.
Σχετικά με την κατασκευή του πρώτου πιλοτικού offshore αιολικού πάρκου που θα αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Κοπελούζου που διαθέτει τη σχετική άδεια βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο εγχώριους ενεργειακούς παίκτες.
Δημόσια πρόταση
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» δύο μεγάλες εξαγορές.
Το επόμενο σημαντικό deal που κυοφορείται στην ενέργεια – το μεγαλύτερο από όσα έχουν γίνει ποτέ στην ελληνική ενεργειακή αγορά – θα είναι η εξαγορά, μέσω δημόσιας πρότασης, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το αυστραλιανό επενδυτικό fund First Sentier, ένα ντιλ που αποτιμάται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ο ισχυρότερος παίκτης στις ελληνικές ΑΠΕ διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή πάνω από 2 GW, με στόχο έως το 2025 να φτάσει στα 3,3 GW, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία (680 MW).
Το «αγκάθι»
Οσο για την εξαγορά της Enel Green Power Hellas από την επίσης αυστραλιανή Macquarie, η ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία φαίνεται ότι είχε κλείσει στις αρχές της άνοιξης, αναβάλλεται από μήνα σε μήνα, με το «αγκάθι», όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, να εντοπίζεται στην απόκτηση μόνο 50% του χαρτοφυλακίου της. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία πώλησης του 100%.
Φωτοβολταϊκό πάρκο
Σε προχωρημένες συνομιλίες βρίσκεται και η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) με τη Lightsource BP (θυγατρική του βρετανικού ομίλου) για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών που αναπτύσσει στην Ελλάδα. Προ ημερών έγινε γνωστή η εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου 15 MW στην Κύπρο από τη HELLENiQ RENEWABLES, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για δεύτερη εξαγορά μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Δυτική Μακεδονία.
Οι ξένες αγορές
Στο ραντάρ των ελλήνων επενδυτών βρίσκονται και οι ξένες αγορές. Η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, βρίσκεται σε ώριμες συζητήσεις για εξαγορά έργων ΑΠΕ σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, στη Βόρεια Μακεδονία η Mytilineos αξιολογεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ρεύματος, ενώ προσφάτως εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW στον Καναδά.
Ακόμη, ο όμιλος Κοπελούζου συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.