Με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη αλλά και την ψήφο της μεσαίας τάξης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου με ορίζοντα τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η κυβέρνησή του μείωσε μία σειρά φόρων και τελών και ότι εφόσον λάβει εκ νέου εντολή από τον ελληνικού λαό να κυβερνήσει και την επόμενη τετραετία τη χώρα θα προχωρήσει σε νέα αποκλιμάκωση των υφιστάμενων επιβαρύνσεων ενώ τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται στους μισθούς και πως αυτοί πρέπει να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία αλλά και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αυξήσει παραπάνω από τις αρχικές της δεσμεύσεις τον κατώτατο μισθό και μία σειρά επιδόματα.
Από τη μεριά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει δεσμευτεί για μία σειρά παρεμβάσεων τόσο στο θέμα της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων όσο και για το επίμαχο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «παπαγαλάκια» εκείνους που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να βάλει φόρους, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «θα έρθουμε όχι για να αυξήσουμε φόρους, αλλά να αποκαταστήσουμε αδικίες, να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη».
Δημοσιονομικοί κανόνες
Αν και ακόμη τα κόμματα δεν έχουν ξεδιπλώσει στην πλήρη του μορφή το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν την ερχόμενη τετραετία εφόσον εκλεγούν κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι λόγω του ότι από το 2024 θα επιστρέψουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους δημοσιονομικούς κανόνες με όρια τόσο για το ύψος των πλεονασμάτων όσο και για το δημόσιο χρέος, δεν μπορούν να τάζουν ό,τι θέλουν και, το βασικότερο, χωρίς πρώτα να το έχουν κοστολογήσει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η Νέα Δημοκρατία στον προεκλογικό της λόγο θα επικεντρωθεί κυρίως στα μέτρα που έχει λάβει την τετραετία που πέρασε και κυρίως θα πει ο Πρωθυπουργός πως «για ό,τι δεσμευτήκαμε στο σκέλος της οικονομίας το νομοθετήσαμε όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλες τις κατηγορίες των εισοδημάτων, η ενίσχυση με επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η μείωση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων».
Από την άλλη υπάρχει και το μέτωπο της ακρίβειας που η κυβέρνηση αποφάσισε να το πολεμήσει μέσω επιδοματικής πολιτικής και μέσω των διαφόρων «καλαθιών» του νοικοκυριού και όχι μέσω μιας γενναίας μείωσης συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης όπως υπόσχεται ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο σημαντικά μέτωπα που αναμένεται να περιληφθούν στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Επίσης, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν μείωση των έμμεσων φόρων σε βάθος τετραετίας αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις.
Το αφορολόγητο
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του δεσμεύεται προγραμματικά για θέσπιση αφορολογήτου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, ένταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019, νέο πτωχευτικό κώδικα – ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης κ.τ.λ.