Οι αγωνίες
των επιχειρηματιών

Οι υποκλοπές συγκλονίζουν το πρωθυπουργικό γραφείο και έχουν φέρει σε απόγνωση τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Και μαζί σύμπασα την επιχειρηματική κοινότητα που τόσα είχε επενδύσει στη μακροημέρευση μιας νεοδημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Οι περισσότεροι των επιχειρηματιών προσέβλεπαν σε μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη εκθειάζοντας την αξία του αγαθού της πολιτικής σταθερότητας στην οικονομία.

Τώρα αισθάνονται ότι η κυβέρνηση δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο προσεχώς, όταν, όπως αναμένεται, αναδειχθούν κρυμμένες πλευρές και πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών. Οπως και να έχει, ο προβληματισμός περισσεύει και είναι το θέμα συζήτησης στις καλοκαιρινές βεγγέρες στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ωστόσο, επί του παρόντος απολαμβάνουν τις επιδόσεις της οικονομίας, γιορτάζουν τις επιδόσεις του τουρισμού, καθώς οι περισσότεροι των εμπορευομένων μετρούν και ξαναμετρούν τα πληθωριστικά υπερκέρδη, όπως και την υποβάθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων, πάλι εξαιτίας του πληθωρισμού.

  Στην κυβέρνηση, πάντως, προσπαθούν να μεταφέρουν τη συζήτηση στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εκμεταλλευόμενος την άνθηση του τουριστικού ρεύματος αλλά και γενικότερα την ευημερία των οικονομικών δεικτών, έσπευσε να βεβαιώσει ότι οι διατηρούμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, ικανού να στηρίξει φιλολαϊκά μέτρα και πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων.

Κατά βάση προανήγγειλε, εν όψει ΔΕΘ, μέτρα ύψους 2,2 δισ. ευρώ καθώς και παροχές στους συνταξιούχους, οι οποίες, συνδυαστικά με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, μπορούν να αυξήσουν τις συντάξεις περισσότερο από 6,5%.

Τις οποίες αυξήσεις οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους κατά την εορταστική περίοδο, πριν δηλαδή από τη λήξη του τρέχοντος έτους. Είναι ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να πανηγυρίσει την οριστική έξοδο της χώρας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς της επιτήρησης και θέλει να ελπίζει ότι θα ακολουθήσει και η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, που θα περιορίσει την έκθεση της ελληνικής οικονομίας από την επιταχυνόμενη διεθνώς αύξηση των επιτοκίων και το ψαλίδισμα των διευκολυντικών μέτρων της νομισματικής πολιτικής από την Κριστίν Λαγκάρντ (σκίτσο) προς τις υπερχρεωμένες χώρες.

  Η αλήθεια είναι πως η κατά το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα περιορίσει κατά πολύ το αυξανόμενο κόστος του χρήματος. Και αυτό γιατί τα επιτόκια προβλέπεται να αυξηθούν με ταχύτητα και στην Ευρώπη.

Πιθανότατα να δούμε και άλλη σημαντική αύξησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και υψηλότερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Και αυτό γιατί γνωρίζουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα δεν αρκεί να επαναφέρει έναν πληθωρισμό που κινείται στη ζώνη του 8%-9% στον στόχο του 2% που σχεδόν δογματικά υιοθέτησε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. (Αποκαλύπτονται τώρα τα ελλείμματα της κυρίας Λαγκάρντ, έγινε φανερό πως δεν είναι ούτε Ντράγκι ούτε Τρισέ, είχε φανεί και από τη θητεία της στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου είχε γίνει παρακολούθημα του εμμονικού Πόουλ Τόμσεν, υιοθετώντας τα ακραία του σενάρια για την ελληνική ανάπτυξη στον χρόνο, τα οποία εκτίνασσαν το ελληνικό χρέος στα ύψη, νόθευαν τη βιωσιμότητά του και καθιστούσαν επιβεβλημένη την απαίτηση για υπερμεγέθη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία γονάτισε τη χώρα και τον λαό μας.)

Υπό το βάρος, λοιπόν, της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που διευκολύνει τον διεθνή δανεισμό της χώρας και των υποκείμενων οικονομικών οντοτήτων της, αποκτά κεφαλαιώδη αξία και σημασία. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα επιδράσει στην επίτευξη αυτού του στόχου η απογείωση της κυβερνητικής αξιοπιστίας μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

  Οπως και να έχει, πάντως, ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει παρά να προβάλλει διαρκώς τις τρέχουσες επιδόσεις της οικονομίας. Οπως, για παράδειγμα, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,5% τον περασμένο Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και βεβαίως τη μείωση της ανεργίας στο 12,1% τον ίδιο μήνα έναντι 15% πριν από δώδεκα μήνες.

Η πρόοδος μόνο αμελητέα δεν είναι. Πολύ δε περισσότερο αν αυτές οι τάσεις διατηρηθούν και στους επόμενους μήνες και επιβεβαιωθεί επίσης η έστω μικρή τάση υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων τον περασμένο Ιούλιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 11,6%.

  Επίσης, μόνο αδιάφορες δεν είναι οι προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και πέραν του Οκτωβρίου. Κατά πληροφορίες, προτίθεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου καμπάνια προς τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα, όπου ο καιρός είναι ήπιος και έτσι να αποφύγουν τόσο το ψύχος όσο και τους ενδεχόμενους περιορισμούς της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.