Στα ύψη εκτινάχθηκε το κόστος των φυσικών καταστροφών ανά την υφήλιο την τελευταία 20ετία, διαπιστώνει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση των Κινδύνων Καταστροφών (Unisdr). Συγκεκριμένα, από το 1998 έως το 2017 οι οικονομικές απώλειες από τις θεομηνίες αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές και έφθασαν τα 2,9 τρισ. δολάρια (2,52 τρισ. ευρώ). Και το 80% των φυσικών αυτών καταστροφών (7,255 μείζονα συμβάντα) αποδίδονται στη λεγόμενη κλιματική αλλαγή – ακριβέστερος όρος είναι η «εκτροπή», όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί.
Συγκριτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τον πλανήτη κατά την εικοσαετία 1978-1997 ήταν 1,3 τρισ. δολάρια και μόνο το 68% είχε σχέση με το κλίμα (τυφώνες, πλημμύρες ή ξηρασία). «Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει έναν ρόλο όλο και πιο σημαντικό» σημειώνει ο διευθυντής της Unisdr Ρικάρντο Μένια.
Οι απώλειες
Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις θεομηνίες, με οικονομικό πάντα κριτήριο, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (οι απώλειες έφθασαν τα 945 δισ. δολ. την τελευταία 20ετία), η Κίνα (απώλειες 492 δισ. δολ.) και η Ιαπωνία (376 δισ. δολ.). Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι σεισμοί φέρνουν επίσης τρεις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των 10 πρώτων σε οικονομικές απώλειες στον κόσμο. Ετσι, πίσω από την Ινδία (με ζημιές 79 δισ. δολ.) και το Πουέρτο Ρίκο (ζημιές 72 δισ. δολ.), βρίσκεται η Γερμανία με ζημιές 58 δισ. δολ., η Ιταλία με ζημιές 57 δισ. δολ. και η Γαλλία με ζημιές 48 δισ. δολ. Το Top 10 κλείνουν η Ταϊλάνδη και το Μεξικό.
Εξυπακούεται ότι οι μεγάλες σε έκταση χώρες είναι εκείνες που υφίστανται τις μεγαλύτερες υλικές καταστροφές. Μετρούν και τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα, άλλωστε. Διότι συνολικά την τελευταία 20ετία περί το 1,3 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μανία των στοιχείων της φύσεως. Περίπου 4,4 εκατ. άνθρωποι εξάλλου τραυματίστηκαν, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν ή ζήτησαν επείγουσα βοήθεια. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών της Λουβέν στο Βέλγιο, οι μισοί από τους θανάτους που καταγράφηκαν οφείλονται στους 563 σεισμούς και στα τσουνάμι που αυτοί προκάλεσαν τη συγκεκριμένη 20ετία.