Ενα μικρό θαύμα, από αυτά που μόνο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να πετύχουν σε τομείς πέρα από τον τεχνολογικό, κατάφερε την περασμένη Τρίτη η αμερικανική Nvidia Corp. Το θαύμα της εδρεύουσας στην Καλιφόρνια εταιρείας ημιαγωγών ήταν βέβαια οικονομικής φύσεως και συντελέστηκε στη Wall Street. Τον διάσημο νεοϋορκέζικο δρόμο των μεγάλων θαυμάτων – φευ, και των μεγάλων δραμάτων – όπου βρίσκεται το μακράν μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήριο του πλανήτη.
Την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Nvidia ξεπέρασε τα 404,86 δολάρια ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Ετσι η εταιρεία του Τζένσεν Χουάνγκ μπήκε σε ένα μικρό «κλαμπ» επιχειρήσεων η χρηματιστηριακή αξία των οποίων ξεπέρασε, έστω και για λίγο, το αστρονομικό αυτό επίπεδο. Τον ρόλο του στο θαύμα της Nvidia έπαιξε βέβαια και ο ίδιος ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.
Συμπτωματικά ο ηλικίας 60 ετών αμερικανοταϊβανέζος μάνατζερ μιλώντας τη Δευτέρα στη γενέτειρά του Ταϊπέι είχε κηρύξει πανηγυρικά το τέλος του «ψηφιακού χάσματος» στις ανθρώπινες κοινωνίες, αφού «η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι ο καθένας πλέον μπορεί να γίνει προγραμματιστής ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Μια νέα εποχή
Η Nvidia εκτινάχθηκε στην κορυφή των εισηγμένων εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο (στην κορυφή της κατάταξης με βάση την κεφαλαιοποίηση) καθώς τα τσιπάκια της χρησιμοποιούνται από κολοσσούς όπως η Microsoft ή η Bing για να «κινήσουν» το περιβόητο ChatGPT και πολλές ανάλογες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. «Εχουμε μπει σε μια νέα τεχνολογική εποχή κατά την οποία ο πήχης του προγραμματισμού έχει κατέβει πολύ χαμηλά, όλοι μπορούν να περάσουν πάνω απ’ αυτόν» είπε χαρακτηριστικά ο Χουάνγκ μιλώντας στο τεχνολογικό φόρουμ Computex.
Γκρίνιες για φούσκα
Ο Χουάνγκ που μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί όταν ήταν παιδί ακόμα, έδειξε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Παρουσίασε νέες εφαρμογές για την ψηφιακή διαφήμιση (σε συνεργασία με τον όμιλο WPP), αλλά εντυπωσίασε το κοινό υπαγορεύοντας μόνο λίγες λέξεις σε μια μηχανή για να συνθέσει αυτή μέσα σε δευτερόλεπτα ένα ποπ τραγούδι, ύμνο στη… Nvidia. Οχι αδικαιολόγητα, αφού η μετοχή της εταιρείας βρισκόταν ήδη πάνω στο κύμα. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα κέρδισε σε μία μόνο συνεδρίαση 184 δισ. δολάρια όταν η Nvidia ανακοίνωσε τζίρο κατά… 50% υψηλότερο από τον εκτιμώμενο από τους αναλυτές.
Ασφαλώς δεν έλειψαν και οι ειδικοί που χαρακτήρισαν υπερτιμημένη τη μετοχή της Nvidia. Διασημότερη όλων η διαχειρίστρια κεφαλαίων Κάθι Γουντ, που μίλησε για «καραμπινάτη φούσκα». Ισως από πικρία, διότι τον Ιανουάριο είχε την έμπνευση να ξεφορτωθεί όλες τις μετοχές της εταιρείας του Χουάνγκ από το χαρτοφυλάκιό της.
Εκτίναξε στο Top 5 την αγορά του Νέου Δελχί
Είναι δυνατόν ένας μάνατζερ και οι επιχειρήσεις του να ανεβοκατεβάζουν στο Top 5 των κορυφαίων κεφαλαιαγορών του πλανήτη το χρηματιστήριο μιας χώρας 1,4 δισ. κατοίκων; Είναι! Αυτουργός των απίστευτων ανακατατάξεων είναι ο ινδός επιχειρηματίας Γκαουτάμ Αντανί και ο πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος που φέρει το όνομά του. Η μετοχή του Adani Group κατέρρευσε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου όταν η αμερικανική Hindenburg Research κατηγόρησε συλλήβδην τις επιχειρήσεις του Αντανί ότι επί σειρά ετών χειραγωγούσαν τη μετοχή του ομίλου και μετέρχονταν μεθόδους δημιουργικής λογιστικής.
Η μετοχή του Adani Group κατέρρευσε και ο ίδιος ο Αντανί «φτώχυνε» κατά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια. Μοιραία συμπαρασύρθηκε και η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Νέου Δελχί που έπεσε από την 5η θέση παγκοσμίως στην 6η (ευνοήθηκε η αγορά του Παρισιού). Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Τις κατηγορίες της Hindenburg Research (πρόκειται για ένα fund με ειδίκευση στα σορταρίσματα) ανέλαβαν οι δικηγόροι. Ο όμιλος Adani άρχισε να παίρνει τα πάνω του και η μετοχή του από τα Τάρταρα ξαφνικά άρχισε να μοιάζει ελκυστική. Μόνο την τελευταία εβδομάδα συνέβαλε κατά 15 δισ. δολάρια στην εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του Νέου Δελχί στα 3,3 τρισ. δολάρια.
Ξεπέρασε δηλαδή το ινδικό Χρηματιστήριο τα 3,2 τρισ. δολ., που είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Παρισιού και επανήλθε στο Top 5 των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών του πλανήτη. Μακράν στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Wall Street με κεφαλαιοποίηση 44,5 τρισ. δολάρια και ακολουθούν οι αγορές της Σαγκάης με 10,2 τρισ., του Τόκιο με 5,7 τρισ. και του Χονγκ Κονγκ με 5,1 τρισ. δολάρια.