Την περασμένη Πέμπτη από τη ΔΕΗ διέρρευσε ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής δεν κατάφερε να καταθέσει προτάσεις διακανονισμού των οφειλών που ανέρχονται σε 31,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να είναι υποχρεωμένη από αύριο Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου να προχωρήσει στην «άρση της εκπροσώπησης» της βιομηχανίας. Ουσιαστικά η ΔΕΗ θα καταγγείλει τη σύμβαση και θα σταματήσει να προμηθεύει με ρεύμα τη Χαλυβουργική.
Είναι μια αρνητική εξέλιξη για την ιστορική βιομηχανία που ίσως της δώσει τη χαριστική βολή. Βεβαίως, τα μαύρα σύννεφα για την εταιρεία έχουν φανεί πάνω από τον ουρανό της Ελευσίνας εδώ και δύο χρόνια. Αυτό το διάστημα η μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, ο φούρνος είναι κλειστός και λειτουργεί μόνο το ελασματουργείο. Οι εργαζόμενοι από 650 έχουν μείνει 170, κάθε χρόνο η εταιρεία «παράγει» ζημιές και τα χρέη προς τις τράπεζες έχουν φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται. Η αιτία είναι η δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης γύρω στους 500.000 τόνους χάλυβα, όταν λίγα χρόνια πίσω η κατανάλωση λόγω της έξαρσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των έργων υποδομής είχε προσεγγίσει τα 3 εκατ. τόνους.
Η κόντρα
Επίσης, η κόντρα που ξέσπασε τελευταία μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των παιδιών του Παναγιώτη και Γιώργου για τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας δεν βοηθά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το μέλλον της χαλυβουργίας τόσο με τις τράπεζες όσο και με τη ΔΕΗ.
Η οικογένεια του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 «ανέστησε» την εταιρεία με σύγχρονες επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα όμως από το 2010 μπήκε στη δίνη της κρίσης και ο κλάδος της χαλυβουργίας επλήγη βαρύτατα, με αποτέλεσμα να φανούν τα πρώτα ζημιογόνα αποτελέσματα. Η εταιρεία προσπάθησε με τις εξαγωγές να διατηρήσει τους τζίρους της αλλά και η προσπάθεια αυτή ήταν καταδικασμένη, καθώς το σίδερο «δεν μπορεί ταξιδέψει μακριά».
Από το 1925
Η ιστορία της Χαλυβουργικής είναι ουσιαστικά η ιστορία της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1925 αρχικώς με εμπορική δραστηριότητα.
Στη μεταποίηση πέρασε το 1932. Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Ελευσίνα. Το 1961 θεμελιώνει την πρώτη υψικάμινο στη χώρα μας. Το 1980 ο όμιλος της Χαλυβουργικής ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, με μονάδες σε ΗΠΑ και Αγγλία. Στην Ελλάδα είχε φθάσει να έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ως και 2,5 εκατ. τόνους. Η διαδρομή αυτή, αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση από τους μετόχους, θα εξαφανιστεί με το… γύρισμα ενός διακόπτη της ΔΕΗ.