Στη διατύπωση κατευθυντηρίων γραμμών για την οργάνωση της «ευρωπαϊκής απάντησης στην αμερικανική πρόκληση» του προστατευτισμού περιορίστηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «27». Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής κυριάρχησε το Προσφυγικό. Δευτερευόντως και δίχως να ανακοινωθούν αντίμετρα ή έστω συγκεκριμένες δράσεις, εξετάστηκε η προστασία της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της Ευρώπης από τις σαρωτικές επιδοτήσεις και τα φορολογικά και άλλα κίνητρα προσέλκυσης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ που προβλέπει ο περιβόητος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), τον οποίο ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι και εφαρμόζει από την αρχή του έτους η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Εχοντας ως βασικό κείμενο εργασίας το «πράσινο» βιομηχανικό σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε η Κομισιόν στις αρχές Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να προχωρήσουν επειγόντως οι εργασίες σχετικά με την πολιτική των κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ, με στόχο μια «απλούστερη, ταχύτερη και προβλέψιμη δυνατότητα στοχευμένης, προσωρινής και αναλογικής υποστήριξης των ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων». Ζητούν επίσης στο κοινό ανακοινωθέν τους οι «27» την αύξηση της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση κονδυλίων της ΕΕ για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε χρηματοδοτικά μέσα, την εξασφάλιση πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της «πράσινης βιομηχανίας».

Φοβούμενο μήπως οι κρατικές ή κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο εσωτερικό της ΕΕ, το Συμβούλιο κάλεσε την Κομισιόν «να υποβάλλει τακτικές εκθέσεις για τον αντίκτυπο των κρατικών ενισχύσεων».