Νέα ταλαιπωρία επιφυλάσσει η Εφορία στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Οπως καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι της κτηματαγοράς, ενώ τα χαρτιά και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσα σε τρεις ημέρες, η απάντηση της Εφορίας έρχεται σε 60 ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, «ενώ εκτυλίσσεται το σχέδιο ψηφιοποίησης του κράτους με στόχο την εξυπηρέτηση του σχεδόν εξαντλημένου από τη γραφειοκρατία πολίτη, με αίσθημα ανακούφισης έγινε δεκτή η είδηση για μεταβιβάσεις ακινήτων express σε 3 ημέρες και ταχεία εξυπηρέτηση στις ΔΟΥ χωρίς παρουσία του φορολογούμενου. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Με πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ρυθμίστηκε η εξ αποστάσεως αποστολή (ταχυδρομικά ή μέσω mail ή κατάθεση στο πρωτόκολλο των ΔΟΥ) των δηλώσεων (μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών) και η εντός τριημέρου επιστροφή τους στον φορολογούμενο, μετά το έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ.

Ομως, ο πολίτης αντιμετωπίζει μεγαλύτερη καθυστέρηση και ταλαιπωρία, καθώς το τριήμερο δεν τηρείται λόγω σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται και με τη χρόνια υποστελέχωση και με την ελλιπή τεχνική υποδομή των υπηρεσιών.

Κατά το τριήμερο δεν διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης και «επαλήθευση» της αξίας του ακινήτου, επί της οποίας επιβάλλεται ο φόρος, αλλά εντός 60 ημερών μετά την αποστολή στις ΔΟΥ του ήδη υπογεγραμμένου συμβολαίου.

Ετσι ο πολίτης καλείται να πληρώσει φόρο σε αξία που δεν έχει επαληθευθεί. Πληρώνει βάσει δήλωσης που δεν θεωρείται ειλικρινής και ενδεχομένως θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο».

Οπως τονίζουν απευθυνόμενοι στον αρμόδιο υφυπουργό Αποστόλη Βεσυρόπουλο και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, οι όποιες προσδοκίες για την επιτάχυνση των συναλλαγών όχι μόνο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται με την εφαρμογή της απόφασης, αλλά αντίθετα επιπρόσθετα προβλήματα αναδεικνύονται.

Και οι κατασκευαστές

Είναι γεγονός ότι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η αναξιοπιστία της Διοίκησης, δυσκολεύουν τον πολίτη και αποθαρρύνουν συναλλαγές και επενδύσεις, ιδιαίτερα από ξένους.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία μικρών κατασκευαστών προς «Το Βήμα» που επισημαίνουν ότι στην προσπάθεια να πουλήσουν κάποια διαμερίσματα που τους έχουν μείνει απούλητα για χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με «γραφειοκρατία ατελείωτη και σύνθετη».

Οπως καταγγέλλουν, «υπάρχουν δεκάδες βήματα απόκτησης δικαιολογητικών και εγγράφων και πολλοί φορείς (Εφορία, δήμοι, ΔΕΗ, κ.λπ.) που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι οδηγίες είναι ασαφείς και επαφίενται στην ερμηνεία του κάθε υπαλλήλου.

Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι έγγραφα που αποκτήθηκαν (παρ’ όλα τα παραπάνω εμπόδια) αμέσως πριν την πανδημία δεν ισχύουν και πρέπει να ξανα-εκδοθούν και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, με νέους όρους».

Η εικόνα αυτή γεννά σκέψεις και ερωτήματα:

1. Γιατί είμαστε τελευταίοι στους δείκτες «doing business» στον ΟΟΣΑ και την ΕΕ;

2. Γιατί δεν γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή κάποιος υπεύθυνος, σαν να είναι ενδιαφερόμενος πολίτης ο ίδιος, να κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα ο ίδιος, να αντιληφθεί την «καφκική γραφειοκρατία» και να τη συντονίσει με έναν τρόπο που να μην εξαντλεί τον πολίτη;