Αν και η Ελλάδα εκπέμπει μόλις το 0,18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υφίσταται ήδη μακράν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Το 2020 η απώλεια ανά κάτοικο ανήλθε σε 91 ευρώ, τριπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ και σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στη Γαλλία, τη δεύτερη πιο επηρεασμένη χώρα, με 62 ευρώ ανά κάτοικο, σύμφωνα με τη Eurostat, με τον μέσο όρο των χωρών-μελών να κυμαίνεται στα 28 ευρώ. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των χωρών αυτών, προειδοποιεί η Moody’s.
Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί περίπου 1,5 βαθμό, τότε οι Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα είναι κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ισπανία έως το 2032, 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα και 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς, τότε οι δείκτες του χρέους αυξάνονται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον κατά μέσο όρο.
Τεκτονική μετατόπιση
Συνολικά, η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει μια τεκτονική μετατόπιση για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει περί τα 2 τρισ. ευρώ στην περιφερειακή οικονομία της Ευρώπης και πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες του Νότου. Με τον τουρισμό και τη γεωργία να συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η χώρα μας είναι από τις πιο εκτεθειμένες.
Συνολικά η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ, και γι’ αυτό απαιτείται ένας επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος. Για τη Fitch, η ΔΕΗ, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι βιομηχανίες είναι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όμως θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο αξιόχρεό τους, καθώς η διατάραξη των δραστηριοτήτων τους έχει περιορισμένη διάρκεια. Κλάδοι από τις κατασκευές μέχρι τη μεταποίηση, τη γεωργία, τις μεταφορές και την ασφάλιση προετοιμάζονται πάντως για αλλαγές καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τη νέα κανονικότητα.