Tα πάνω κάτω έρχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαχειρίζονται ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και τα εκμισθώνουν σε πελάτες είτε μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Booking, AirBNB, Expedia κ.τ.λ.) είτε μέσω Διαδικτύου είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο με τριπλό κόφτη προκειμένου οι όροι πλέον να είναι ξεκάθαροι και να βρεθεί λύση σε ένα κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση και να μπει ένα φρένο στην αλόγιστη αύξηση των ενοικίων.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα βασικά σημεία του οποίου θα παρουσιάσει στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κόφτες τόσο στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί κάποιος ιδιώτης να εκμεταλλεύεται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και στις συνολικές ημέρες που μπορεί αυτά τα ακίνητα να διατίθενται για ενοικίαση.
Την ίδια στιγμή θα μπουν αυστηροί κανόνες αλλά και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα εν λόγω ακίνητα καθώς έως σήμερα ελάχιστα είναι αυτά που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα εντάξουν στις παραπάνω πλατφόρμες για βραχυχρόνια ενοικίαση.
Το άλλο μεγάλο θέμα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού και τους δήμους είναι ο καθορισμός ενός ανώτατου ποσοστού κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά περιοχή για να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς και μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ενοικιαστές.
Οι αλλαγές
Μεταξύ των αλλαγών-«σοκ» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης με τον συναρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού είναι τα εξής:
l Ενα φυσικό πρόσωπο (δηλαδή ένας ΑΦΜ) ανά την επικράτεια θα μπορεί να έχει στην κατοχή του και να διαθέτει προς βραχυχρόνια μίσθωση έως 3 ακίνητα ανεξαρτήτως το πού βρίσκονται αυτά. Στην περίπτωση που το πρόσωπο αυτό εμφανίζεται να διαθέτει προς εκμίσθωση από 3 ακίνητα τότε θα θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή θα τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων, θα φορολογείται με συντελεστή 22%, θα επιβαρύνονται τα μισθώματα με ΦΠΑ, με φόρο διαμονής κ.τ.λ.
Τα εισοδήματα
Σήμερα, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστής 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
Προϋπόθεση τα ακίνητα να εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει.
l Η μίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ υπάρχουν σκέψεις για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων κατοίκων το όριο αυτό να μειωθεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για τις υπόλοιπες ημέρες το ακίνητο ή θα ιδιοκατοικείται ή θα μένει κενό. Ουσιαστικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομία με αυτόν τον τρόπο ωθεί τους ιδιοκτήτες να σκεφτούν τη λύση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης.
l Εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών για ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση καθώς σήμερα όπως λένε αρμοδίως δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για θέματα πυρασφάλειας.
Μέσα από τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικά εκείνες που αφορούν το μέτωπο της φοροδιαφυγής ευελπιστεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα να εμφανίσουν αυξημένα έσοδα και το όφελος του κράτους να είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ ετησίως.