Σε τροχιά επέκτασης των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδος βρίσκονται ξανά οι ελληνικές τράπεζες. Μετά την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια, τη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης και την επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία, διαβλέπουν ξανά ευκαιρίες ανάπτυξης των εργασιών τους στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις τους έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν, με νόημα για τους μετόχους τους.

Φυσικά οι εποχές της παντοδυναμίας τους τη δεκαετία του 2000 στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου ήλεγχαν σχεδόν το 1/3 του ενεργητικού των τοπικών αγορών, φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου και τα προγράμματα μετασχηματισμού που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβαν, οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αποεπένδυσης από τις περισσότερες χώρες στις οποίες είχαν παρουσία. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010 το εκτός συνόρων ενεργητικό τους είχε φτάσει έως και τα 90 δισ. ευρώ. Σήμερα δεν ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ.

Η νέα ατζέντα

Ωστόσο πλέον έχει μπει ξανά για τα καλά στην ατζέντα τους η ανάπτυξη στο εξωτερικό, μια και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν μοιάζει αρκετό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τη διατήρηση των κερδών στα πολυετή υψηλά των τελευταίων δύο χρήσεων και των δεικτών αποδοτικότητας σε ικανοποιητικά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδα. Εχοντας λοιπόν πλεονάζοντα κεφάλαια και με ανοιχτή την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Eurobank: Αναμφίβολα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα έχει μέχρι στιγμής η Eurobank. Στόχος του CEO της, Φωκίωνα Καραβία, είναι μέσα στην επόμενη διετία το 40% των καθαρών κερδών του ομίλου να προέρχεται από το εξωτερικό. Μετά την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, έχει επικεντρωθεί στην αύξηση των μεγεθών της στη βουλγαρική και στην κυπριακή οικονομία, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών.

Προς αυτή την κατεύθυνση η τράπεζα απέκτησε το 55% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών της, θα επιχειρηθεί η συγχώνευσή της. Παράλληλα, η Κύπρος θα αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Eurobank στη Μέση Ανατολή, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας σε διάφορες χώρες της περιοχής.

Alpha Bank: Σχέδια για νέες εξαγορές στο εξωτερικό, μετά τη στρατηγική της συμφωνίας με τον ιταλικό όμιλο UniCredit, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, έχει και η Alpha Bank. Ο CEO της, Βασίλης Ψάλτης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μιλάνο αποκάλυψε πως οι δύο τράπεζες εξετάζουν την από κοινού επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη με τον ιταλό ομόλογό του Αντρέα Ορσέλ, σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών εξελίσσεται θετικά και «θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη σύμβαση διανομής που είχαν σχεδιάσει αρχικά. Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα».

Εξάλλου, η Alpha Bank λειτουργεί θυγατρική και στην Κύπρο, την οποία επίσης θα επιχειρήσει να ενισχύσει, εκμεταλλευόμενη και τη συνεργασία της με τη UniCredit. Στόχος της είναι η ανάπτυξη των εργασιών της Alpha Bank Cyprus στους τομείς της επιχειρηματικής τραπεζικής και του bancassurance.

Εθνική Τράπεζα: Από την πλευρά του ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι οι όποιες κινήσεις επέκτασης εκτός Ελλάδος δεν θα περιλαμβάνουν την κλασική μέθοδο των εξαγορών. Κατά τον ίδιο, άξονα της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου αποτελεί η συμμετοχή σε κοινοπρακτικές ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα διατηρεί σήμερα θυγατρικές σε Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο, η συμμετοχή των οποίων στην καθαρή της κερδοφορία δεν ξεπερνά το 5%.

Τράπεζα Πειραιώς: Ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξωτερικό αναζητά και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον CEO της, Χρήστο Μεγάλου. Οπως δήλωσε σε πρόσφατη παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου, η τράπεζα διαθέτει τα κεφάλαια για να προχωρήσει σε μια κίνηση επέκτασης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτή θα πρέπει να έχει νόημα για τους μετόχους της. Κατά τον ίδιο, σε αυτή τη φάση προτεραιότητα αποτελεί η μεγέθυνση των μεγεθών στην Ελλάδα, αλλά και η έναρξη λειτουργίας μιας νέας αυτόνομης ψηφιακής τράπεζας μέσα στη χρονιά. Ο λόγος για τη Snappi, η οποία θα απευθύνεται σε πρώτη φάση στην ελληνική αγορά.

Σε δεύτερο χρόνο μέσω της πανευρωπαϊκής άδειας που θα διαθέτει, η νέα digital bank θα μπορούσε να διευρύνει τις εργασίες της στο εξωτερικό, χωρίς φυσικά καταστήματα. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την αποχώρηση από τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αιγύπτου, διαθέτει μόνο την JSC PIRAEUS BANK ICB στην Ουκρανία, τα μεγέθη της οποίας ωστόσο είναι αμελητέα.