Η τιμή του ελαιολάδου, «υγρός χρυσός» κατά τον Ομηρο, αγγίζει – και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά – τα 10 ευρώ το λίτρο στα ράφια των σουπερμάρκετ, από 7,70 το 2021 (+51,38%), ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πού μπορεί να φτάσει δεδομένων των ανατροπών στην ευρωπαϊκή παραγωγή εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, ειδικά στο ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή η προσφορά έχει το πάνω χέρι και όχι η ζήτηση, μια και οι προβλέψεις για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι δυσοίωνες. Υπολογίζεται ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2023/2024 σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. τόνο, σημαντικά κάτω από τον πενταετή μέσο όρο των 2,1 εκατ. τόνων. Και αυτό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες τους προηγούμενους μήνες, αλλά και της κυκλικότητας της παραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας οι προβλέψεις για την ελαιοπαραγωγή εφέτος είναι της τάξης των 215.000-220.000 τόνων. Δηλαδή σε σχέση με την καλή περυσινή χρονιά, κατά την οποία η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 340.000 τόνους, θα καταγράψει μείωση κατά 36,5%.

Το τεράστιο ανατιμητικό ράλι που σημειώνεται στις τιμές παραγωγού λόγω της έλλειψης, όπως είναι φυσικό, οδηγεί σε ανατιμήσεις. Σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε τιμές στο ράφι από 10,5 έως 13 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με την ποιοτική κατηγορία.

Σημειώνεται ότι με βάση τον δείκτη τιμών φυτικής παραγωγής, που σημείωσε ρεκόρ 23 ετών τον Ιούνιο του 2023, η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο κατέγραψε άνοδο κατά 71,1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμάνθηκαν στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο γύρω στα 8,40 ευρώ ανά κιλό οι μέγιστες, ενώ στα νησιά 7,40 ευρώ ανά κιλό.

Οι νέες ανατιμήσεις θα εντείνουν την πτώση της κατανάλωσης, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.