Αλλεπάλληλες βουτιές κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη και της όλο και πιο ορατής προοπτικής επιβολής lockdown από τις κυβερνήσεις – κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα πισωγύρισμα στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών της Δύσης από την κρίση και βεβαίως θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ζήτηση.

Εν προκειμένω, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα βαίνει αυξανόμενη με ετήσιο ρυθμό 1,5% έως το 2025. Αντίθετα, η κατανάλωση πετρελαίου, που πέρυσι έφθασε στο κορυφαίο επίπεδο των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εφέτος αναμένεται να υποχωρήσει στα 91,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως – το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.

Επειτα από την πτώση κατά 5% που σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, την Πέμπτη έχασαν άλλο ένα 5% υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο το Brent έχασε περίπου 2 δολάρια και υποχώρησε στα 37,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση της τιμής του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, που υποχώρησε στα 35,40 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα ο OPEC παρατηρεί τη Λιβύη να αυξάνει την παραγωγή της. Η επί σειρά ετών ταλανιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα-μέλος του Οργανισμού έχει αυξήσει την παραγωγή της στα 680.000 βαρέλια ημερησίως και τις επόμενες εβδομάδες φιλοδοξεί να την ανεβάσει στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ως εκ τούτου ο OPEC προσανατολίζεται να διευρύνει από τον Ιανουάριο του 2021 τις περικοπές στην παραγωγή του από τα 5,7 στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.