Τις πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ, που ήδη προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου, καταγράφει και ο ελληνικός τουρισμός.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις από το Ισραήλ – μεμονωμένων ταξιδιωτών και γκρουπ – σε ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ κάποιοι πράκτορες δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τους ξενοδόχους.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σχεδόν το σύνολο των δρομολογίων τους προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ και οι εταιρείες κρουαζιέρας αναδρομολογούν τα πλοία τους, αποκλείοντας από τα προγράμματά τους το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το πλήγμα

Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για την έκταση των απωλειών στον ελληνικό τουρισμό, οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ είναι ορατές. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το Ισραήλ σε ελληνικά ξενοδοχεία είναι συνεχείς, με τους παράγοντες του τουρισμού να αναφέρουν ότι εφόσον οι πολεμικές επιχειρήσεις παραταθούν επί μακρόν, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει έως και το 2% των συνολικών διεθνών ταξιδιωτών και το 2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Πρόκειται ακριβώς για τα μερίδια των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στην ελληνική τουριστική αγορά, τα οποία κατά την τελευταία τριετία ενισχύθηκαν σημαντικά.

Το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο του 2% για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, καθώς οι ισραηλινοί επισκέπτες της υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν έως και στο 11% του συνόλου. Επίσης, Κως, Ρόδος, Κρήτη και Ιωάννινα είναι οι αμέσως επόμενοι, μετά τη Θεσσαλονίκη, ελληνικοί προορισμοί που θα πληγούν από τον πόλεμο, καθώς δέχονται σημαντικό αριθμό αφίξεων από το Ισραήλ. Οι επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών αναφέρουν ότι ήδη ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κρήτη, για ολόκληρο τον Οκτώβριο αναμένονταν σε ημερήσια βάση 3-4 πτήσεις από το Ισραήλ. Συνολικά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη προέβλεπαν ότι το 2023 θα έκλεινε με περίπου 150 χιλιάδες αφίξεις Ισραηλινών στο νησί, έναντι 122 χιλιάδων πέρυσι.

58 δρομολόγια

Ενδεικτικά της σημασίας της ισραηλινής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εφέτος, η συγκεκριμένη αγορά κατέγραφε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η εν λόγω αγορά τερμάτισε στην πρώτη θέση κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου (μεταξύ των αγορών εκτός της ΕΕ), με τους ταξιδιώτες από το Τελ Αβίβ να υπερβαίνουν τον αριθμό των ταξιδιωτών από τη Νέα Υόρκη!

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, σε εβδομαδιαία βάση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος 58 δρομολόγια (αφίξεις και αναχωρήσεις) προς/από το Ισραήλ οκτώ αεροπορικών εταιρειών (Aegean, Ryanair, El Al, Arkia, Bluebird, Tus Airways, Wizz Air, Israir). Μάλιστα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η επιβατική κίνηση από και προς το Ισραήλ υπερέβη τις 624 χιλιάδες, αριθμός ενισχυμένος κατά 65%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που οι ταξιδιώτες είχαν ανέλθει σε περίπου 378 χιλιάδες.

Οι τρεις προορισμοί

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο για το διάστημα από 2 έως 29 Οκτωβρίου είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 106 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις από το Ισραήλ, με την Αθήνα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης να είναι οι τρεις προορισμοί προς τους οποίους θα κατευθυνόταν ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες είχαν σχεδιάσει και για το 2024 αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων από και προς το Ισραήλ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο 2019-2022 ο εισερχόμενος από το Ισραήλ τουρισμός σημείωσε αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη του. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις Ισραηλινών αυξήθηκαν κατά 43,5% (από 341.000 ταξιδιώτες το 2019 σε 490.000 το 2022). Ακόμα περισσότερο αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις και συγκεκριμένα κατά 58,4% (από 1,7 εκατ. το 2019 σε 2,7 εκατ. το 2022), ενώ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 51,1% (από 206 εκατ. ευρώ το 2019 σε 311 εκατ. το 2022).

Την ίδια στιγμή, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από το Ισραήλ ανέβηκε στα επίπεδα των 650 ευρώ, πλέον των εξόδων διαμονής και της αεροπορικής μετακίνησης.

Οι ξενοδόχοι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) γυρίζει σελίδα με νέο Διοικητικό Συμβούλιο, έπειτα από την ολοκλήρωση των δύο επιτυχημένων θητειών του Γρηγόρη Τάσιου. Στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, εξελέγησαν τα 12 νέα μέλη του ΔΣ, που θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι εκλογές παρουσίασαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για το ιστορικό της ΠΟΞ, τόσο από πλευράς υποψηφιοτήτων (κατέβηκαν 19 υποψήφιοι για 12 θέσεις στο ΔΣ) όσο και από πλευράς ψηφισάντων, καθώς ψήφισαν εκπρόσωποι 52 Ενώσεων Ξενοδόχων από ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά δε ψήφισαν 158 ξενοδόχοι.

Οι 12 που εξελέγησαν είναι: Γιάννης Χατζής, Ευγένιος Βασιλικός, Αγγελος Καλλίας, Ανδρέας Μανδρίνος, Μανώλης Γιαννούλης, Ντίνα Σβύνου, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Αντιγόνη Μαϊστράλη, Κώστας Μαρινάκος, Ηρακλής Τσιτλακίδης, Μπάμπης Βούλγαρης και Ιορδάνης Μιχαηλίδης. Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η μη εκλογή του Μανώλη Τσακαλάκη, ο οποίος είχε προαναγγείλει και την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου.

Ανακατατάξεις
Τροποποιούν τα δρομολόγιά τους τα κρουαζιερόπλοια

Ανακατατάξεις παρουσιάζονται λόγω του πολέμου και στον κλάδο της κρουαζιέρας, με την Ελλάδα να ωφελείται πρόσκαιρα. Οι εταιρείες κρουαζιέρας τροποποιούν τα δρομολόγιά τους αφαιρώντας από τα προγράμματά τους τις προσεγγίσεις στο Ισραήλ και αναδρομολογώντας τα πλοία τους προς ελληνικά ή τουρκικά λιμάνια.

Ωστόσο, εάν οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ κλιμακωθούν και διαρκέσουν επί μακρόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εταιρείες κρουαζιέρας όχι μόνο να αφαιρέσουν από τα δρομολόγιά τους το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά να αποκλείσουν ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε περιόδους έντονης γεωπολιτικής αστάθειας. Ηδη, εκτός από το Ισραήλ, αποκλείεται πλέον και η Αίγυπτος και τα κρουαζιερόπλοια είτε παραμένουν στην Κύπρο είτε προσεγγίζουν λιμάνια της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

«Είναι νωρίς για να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το 2024. Εάν, ωστόσο, ενταθεί η κατάσταση στο Ισραήλ, θα επηρεάσει αρνητικά την κρουαζιέρα» λένε παράγοντες της αγοράς. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρούν ότι είναι και η παράμετρος της αμερικανικής αγοράς, η οποία παραδοσιακά επιλέγει την κρουαζιέρα ως τρόπο διακοπών, και, όπως εκτιμάται, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, ενδεχομένως να επηρεαστούν οι ροές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού συνολικά και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα. Οπως είναι γνωστό, διαχρονικά σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο οι Αμερικανοί αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην περιοχή, αποκλείοντας εκ των πραγμάτων και την Ελλάδα.