Καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πριν από τις δεύτερες κάλπες, με κέρδη 37% εφέτος (+60% οι τράπεζες) κινείται κοντά στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι καλύτερο της Ιταλίας και κοντά στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, διεθνείς αναλυτές αναρωτήθηκαν εάν ήρθε πλέον «το τέλος της ελληνικής τραγωδίας», καθώς η ελληνική οικονομία που είχε βαλτώσει για πάνω από μια δεκαετία από την κρίση χρέους, δείχνει να βρίσκεται πλέον σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά, ενώ η «Μεγάλη Ελληνική Κατάθλιψη» των προηγούμενων ετών έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα συνολικότερα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να δείχνουν πως έχουν περιθώρια για μεγαλύτερη άνοδο.
Αγορές και επενδυτές προεξοφλούν πως οι σημερινές κάλπες θα οδηγήσουν σε σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ (160-166 έδρες «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις), η οποία συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλική προς την οικονομία και τις επενδύσεις πολιτική, θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είτε από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου είτε από τις S&Ρ και Fitch στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Αν δύο από αυτούς του οίκους αναβαθμίσουν την Ελλάδα, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν επίσημα στους δείκτες κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση «investment grade» στους οποίους τοποθετείται μία δεξαμενή διεθνών κεφαλαίων ύψους 28 τρισ. δολ., αν και όπως συνέβη και με την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2017, αναμένονται εισροές ήδη από την πρώτη αναβάθμιση. Το premium πάντως που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν την Ελλάδα συρρικνώνεται ήδη και αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα της Ισπανίας, καθώς το προφίλ χρέους της έχει βελτιωθεί, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται πως θα είναι καλύτερος της Ιταλίας το 2026.
Από την άλλη πλευρά, παρά το ράλι οι προοπτικές και για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι θετικές. Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από αυτήν της ευρωζώνης, τα εταιρικά κέρδη σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, οι επιχειρηματικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν και η ανάκτηση του στάτους της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα θα ανοίξει τον δρόμο και για την ανάκτηση από το ελληνικό Χρηματιστήριο του στάτους της ανεπτυγμένης αγοράς (από αναδυόμενη που είναι σήμερα), πιθανώς το 2025 και αφού προηγουμένως ενταχθεί για τουλάχιστον 12-16 μήνες σε μία ενδιάμεση κατηγορία «υπό παρακολούθηση» (σε watch list).